söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Startar nytt förlag – kritiserar de grafiska byråerna

Publicerad: 2 mars 2017, 14:43

Foto: Pressbild

Efter sex år på Volante lämnar förläggarna Simon Brouwers och Olle Grundin förlaget för att starta Mondial tillsammans med journalisten Niklas Strömberg. "Kunskapen bland byråerna om hur man producerar böcker är väldigt låg", säger Grundin.

Ämnen i artikeln:

VolanteMediaMedier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


De två förläggarna har tidigare jobbat med författare som Malcolm Gladwell, nobelpristagaren Daniel Kahneman och stjärnekonomen Thomas Pikkety.

Under hösten 2017 kommer Mondial att ge ut sju titlar, för att under 2018 öka tempot och ge ut 15-20 titlar. Fokus ligger på reportageböcker, skönlitteratur och samhälle debatt.

– Trots att branschen har ett halvt millennium på nacken tror vi att bokens guldålder ligger i framtiden. Det har länge varit en ganska sömnig bransch som stått bakom denna medieformatens ’superstar’. Vi tror att boken har en enorm potential och ser fram emot att utveckla såväl den som berättandet framöver, säger Olle Grundin.

Niklas Strömberg, förlagets tredje grundare, har tidigare jobbat som reporter på Aftonbladet, därefter som frilansskribent för Dagens Nyheter och Filter. De senaste fyra åren har han varit redaktionschef på tidingen Svensk Bokhandel.

– För mig känns det här som en både klockren och otroligt rolig utmaning. Under de år jag bevakat bokbranschen har jag ofta imponerats av Simon och Olles sätt att arbeta. De är båda nytänkande och rör sig betydligt mer snabbfotat än stora delar av förlagsbranschen, säger Niklas Strömberg.

Utöver egen utgivning kommer Mondial även att arbeta med att producera böcker och innehåll i det längre format på uppdrag.

– Kunskapen om att producera böcker, såväl innehållsligt som grafiskt, är generellt väldigt låg i dag bland byråer. Det ser ofta snyggt ut på ytan, men är många gånger dåligt redaktörskap, onödigt pråligt och inte alls ändamålsenligt, säger Olle Grundin.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev