måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stefan Löfven nobbar Almedalen – för folket

Publicerad: 9 februari 2017, 18:56

Stefan Löfven, Almedalen 2015.

Foto: Mårten Färlin

Därför hoppar statsministern över sommarens politikervecka, Expressen frias från förtal och här är Stampens resultat för 2016.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenSofia Olsson OlsénAftonbladetStefan LöfvenSVTThomas MattssonExpressenStampenJan Helin

MF

Mårten Färlin


Stefan Löfven väljer bort Almedalen – "Ska bli en folkets man"...
Statsministern kommer inte att delta under årets politikervecka i Almedalen. Det meddelar Stefan Löfven själv i en statusuppdatering som publicerades på Facebook under torsdagskvällen. Sedan bara några dagar tillbaka befinner han sig på en Sverigeturné i några av landets mest utsatta orter, i syfte att lyssna på människor som upplever sig bortglömda. Beslutet att hoppa över Almedalen har samma tema.

"Många som inte arbetar med politik eller bor på Gotland känner, med rätta, att det är svårt att resa till och bo i Visby för att delta i diskussionen på plats. Därför kommer jag göra något annat i år. Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men lik väl borde få sina röster hörda i politiken", skriver Stefan Löfven som ska besöka arbetslösa och pensionärer som har det tufft.

"Det är dags att fler viljor från förorter och bruksorter, landsbygd och skärgård, får ta större plats i svensk politik", fortsätter han.

Beslutet är inte en bojkott av Almedalen, säger Stefan Löfven i samband med en pressträff i Grängesberg, där han nu befinner sig, skriver TT. Finansminister Magdalena Andersson kommer att hålla tal i statsministerns ställe under Socialdemokraternas dag i Almedalen.

...Och här är reaktionerna på avhoppet
Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin anser att beslutet är rätt, om Socialdemokraternas ambition är att framställa Stefan Löfven som "en folkets man".
– Jag tror att Socialdemokraterna har märkt att de uppfattas som en del av eliten, det som Sverigedemokraterna anklagar alla utom sig själva för att vara. Det är en bild som Socialdemokraterna nu målmedvetet försöker förändra till att vara ett parti som vet hur vanliga människor har det.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg  frågar sig vad som vore symboliskt bättre än att avstå eliten i Visvy, om statsministern vill visa att han på allvar bryr sig om "vanligt folk ute på landet".

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, beskriver nobben som ett statement i ett svar till TT, men att risken är att hans egen alternativa turné kommer att hamna i medieskugga med anledning av just Almedalen.
– Man vill visa att man inte vill vara där eliten är. Det ligger också i tiden. Vi lever i en tidsanda där det blivit en tudelning mellan eliten och vanligt folk. Det ser vi i USA med Donald Trump. Nu vill väl Socialdemokraterna mota Olle i grind.

Jessica Schedvin, chefredaktör för politikersajten Makthavare.se ställer sig dock kritisk till statsministerns beslut, menar att han uppvisar en "tråkig syn på demokrati"
"Det må vara strategiskt bra för Löfvens interna rykte att ställa in sin medverkan. I de socialdemokratiska leden sker just nu samma ryggdunkande som de fördomar de sprider om Almedalen. Men för svensk demokrati är det ett svek", skriver hon i en krönika.

Thomas Mattsson undkommer dom om tryckfrihetsbrott
Expressens ansvarige utgivare frias från förtal i rättegången om tryckfrihetsbrott, rapporterar TT. Resumé har tidigare berättat att Jim Olsson stämt Thomas Mattsson för förtal och krävt 150 000 kronor i skadestånd. Det efter att ha varit en av personerna som namngavs i Expressens granskning av kommentarsfälten på hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Mannen hade samlat in pengar för rättegångskostnaderna med hjälp av Fria Tiders läsare. I och med domen tvingas nu mannen betala rättegångskostnader på 1,4 miljoner kronor, uppger Thomas Mattson i ett blogginlägg.

Jan Helin om attacken mot SVT: "Konstig kritik"
Resumé rapporterade under torsdagen att SVT:s Facebook-närvaro och användning av Googles AMP får kritik för att "tänja på reglerna och sneddriva konkurrensen", signerat Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén och TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i en debattartikel i DN.

SVT:s programdirektör Jan Helin svarar i en replik i DN Debatt att SVT inte alls bryter mot sändningstillståndet, som ovanstående påstår. Tvärtom ska ekonomiska medel användas till kompletterande verksamhet, skriver han och tillägger:

"Att vara kritisk mot att en nyhetsredaktion har som strävan att vara först ut med nyheter är en så konstig kritik av SVT att jag i ambitionen att försöka hålla en konstruktiv ton i denna viktiga diskussion avstår från att försöka svara."

Trots krisen – liten vinst för Stampen 2016
Förra året genomgick Stampen en omskakande rekonstruktion och mediebolaget lyckades med knapp marginal undvika konkurs. 34 personer har sagts upp, varav 14 redaktionella tjänster samtidigt som 80 miljoner har pumpats in via nyemissioner för att hålla skeppet flytande. Skulden på 1 miljard har minskats ner till 300 miljoner kronor.

Nu står det klart att bolaget trots allt gör en vinst på 63 (153) miljoner kronor under krisåret, med en omsättning på drygt 2,8 (3,3) miljarder, enligt ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev