Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stenhård kritik mot Kvällspostens publicering

Publicerad: 5 november 2013, 08:58

Kakan Hermansson och skärmdump från Kvällsposten.

Foto: Blanca Sjöstedt/skärmdump.

I går publicerade Kvällsposten en intervju med sexdömde Malmö FF-spelaren Miiko Albornoz som firar SM-guld. Artikeln har fått frän kritik från flera håll. En av de som har reagerat är programledaren Kakan Hermansson.


Ämnen i artikeln:

KvällspostenMartin KroonKakan HermanssonMalmö FFExpressen

Rubriken på Kvällspostens artikel lyder "Albornoz: Har suttit hemma och gråtit". Det var för ett år sedan som Malmö-spelaren greps, och sedermera dömdes, för att ha haft sex med en 14-årig flicka. Domen blev sexuellt utnyttjande av minderårig.

I söndags vann Malmö FF SM-guld, och Miiko Albornoz intervjuades med anledning av det turbulenta året. Kritiken mot formuleringarna kom snabbt. Kakan Hermansson skriver i sin blogg på Nöjesguiden:  

"Jag har så svårt att sammanfatta vad jag känner när jag läser den här artikeln. Jag har svårt att samla mina tankar och ens uttrycka vad jag tänker. Först och främst tänker jag på den 14-åriga flickan som inte ens kommer till tal, hon blir bara omnämnd gång på gång i alla dessa artiklar. Nu blir han dessutom hyllad och dricker champagne hela natten".

Hon riktar in sin kritik mot att den sexdömda mannen blir porträtterad som ett offer, både av media och åklagaren Ulrika Rogland som åtalade fotbollsspelaren.  

"Albornoz har först och främst "suttit hemma och gråtit" skriver Jan Peter Andersson i Expressen idag. Jag hoppas verkligen han har suttit och bölat kväll efter kväll. Det är synd om honom och nu är det härligt för han har tagit guld. Snälla rara världen varför är det synd om honom?  För att det enligt rätten kommit fram att det var ett planerat och ömsesidigt samlag?" skriver Kakan Hermansson.  

Även på Facebook och Twitter strömmade kritiken in mot artikeln, som i skrivande stund har 2500 delningar. Detta gjorde att tidningens chefredaktör Martin Kroon kände sig nödgad att försvara publiceringen i sin blogg.  

"Artikeln har väckt reaktioner, där läsare menar att vi förminskar brottet. Det var förstås inte meningen och om någon har tagit illa vid sig beklagar vi det" skriver han.  

Martin Kroon argumenterar för att tidningen intensivt har bevakat fallet under ett års tid, och gett uttryck för alla tänkbara vinklar.

"Artikeln ska förstås ses som en del i ett större sammanhang – som en liten del i vår stora rapportering. Men utryckt som en enstaka artikel har den upplevts på ett annat vis och flera har fått intrycket att vi förminskar allvaret i den brottsliga handlingen. Därmed finns det formuleringar som vi, med facit i hand, kunde valt annorlunda" säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.