Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stina Dabrowski efter kritiken: ”Kom tillbaka”

Publicerad: 17 april 2013, 13:40

Foto: Carl-Johan Söder, SVT.

Mediakändisen tillika Publicistklubbens ordförande, Stina Dabrowski, har fått kritik för sitt agerande i debatten om rasism i media. Nu bemöter hon kritiken: – Jag är nog inte någon som ska vara med i debatter eftersom jag ofta kommer med en eller annan groda, men jag är en av få journalister som verkligen har kontakt med det mångkulturella samhället, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Stina DabrowskiAgendaExpressen

Stina Dabrowski har fått kritik för sina uttalanden i Agenda, en  kulturartikel i Expressen och den senaste debatten hos Publicistklubben.  

Hon har bland annat fällt uttalanden som – ”Vi vågar inte ens säga  städerska” och hon har också efterlyst en ”mustig debatt”. Reaktionen  har inte låtit på sig.

I en artikel i Expressen med rubriken Hej då,  Publicistklubben ondgör sig Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör och  journalist på Feministiskt Perspektiv över hennes agerande i  media.

Stina Dabrowski besvarar nu kritiken:
– Man får vara  försiktig med ordet mustig nuförtiden. Det verkar farligt att säga. Nej, jag vill faktiskt säga att det är precis sådana människor som Ida som  Publicistklubben så väl behöver. Hon är verbal, engagerad, stridslysten  och intelligent. Så jag säger kom tillbaka, säger hon.

Stina  Dabrowski har också skrivit en artikel på Expressens kultursida med  rubriken Talets gåva.

Hon uppger visserligen att hon står för det som  står i artikeln, men vänder sig emot att Expressen har lagt in ord som  åsiktsförtryck i ingressen.

Hon står visserligen för allt hon sade i  Agenda, men tycker ändå att hon levererade en och annan groda.
– Jag är  inte någon som ska vara med i en debatt. Jag råkade säga att man inte  får säga städerska längre och det var såklart dumt, säger Stina  Dabrowski.

Hon tycker också att hon skötte uppgiften som moderator i  den senaste debatten hos Publicistklubben, man hade ändå önskat att  någon hade sagt till henne att någon annan borde lett debatten med tanke  på att hon redan medverkat i Agenda.
– Jag hade önskat att någon  av alla våra kloka människor hade kontaktat mig om det. Jag tänkte inte  på att någon annan i styrelsen hade kunnat ställa upp. Men det är ju så  jäkla lätt att vara efterklok, säger Stina Dabrowski.

Stina Dabrowski menar att hon är så långt ifrån att vara främlingsfientlig som någon överhuvudtaget kan vara.
–  Jag har aldrig legat i närheten av det. Jag har en syster som arbetar i  Husby med en klass med invandrarbarn och jag anser mig vara en av få  journalister som verkligen har kontakt med det mångkulturella samhället  och välkomnar det, säger Stina Dabrowski.

Hon menar att  Publicistklubben ändå har som syfte att ta upp debatter och diskutera  vad som ska debatteras.

Stina Dabrowski har också totat ihop en text  kring just detta som ingår Publicistklubbens årskrönika:
– Jag  välkomnar debatter och jag fick också uppdraget att vara  yttrandefrihetens främsta förespråkare då jag gick in som ordförande,  säger Stina Dabrowski.

Hon känner sig också stolt över att hon har  lyckats få till ett så stort uppsving för Publicistklubben, PK har fått  300 nya medlemmar under hennes ordförandeskap.

Hon blev också enhälligt omvald som ordförande i måndags.
–  PK har fått ett uppsving utan historisk jämförelse. Vi har tidigare  sänt PK-debatterna på webben och haft alltifrån 42-150 visningar, men  långt över 60 000 har redan sett måndagens debatt. Långt fler såg också  den förra debatten, säger Stina Dabrowski.

Hon menar att det till och med har gått så långt att Publicistklubben numera brottas med vissa logistikproblem:
– Vi får stoppa folk i dörren för att överhuvudtaget få plats, säger Stina Dabrowski.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.