Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stina Dabrowski om varför Mandela inte hoppade

Publicerad: 6 december 2013, 10:31

Stina Lundberg Dabrowski.

Foto: Carl-Johan Söder, SVT.

Tv-profilen Stina Lundberg Dabrowski intervjuade numera avlidne Nelson Mandela i mitten på 1990-talet. Hon fick honom aldrig att hoppa, men det fanns en naturlig förklaring. – Han var redan gammal och skröplig då och stapplade omkring. Han frågade om jag var svartsjuk eller om han i stället kunde få ge mig en kram, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Nelson Mandela

Nyheten om att Nelson Mandela har avlidit vid 95 års ålder kom sent igår. Stina  Lundberg Dabrowski har blivit rikskändis för sina intervjuer av stora  personligheter i världen, däribland just Nelson Mandela.

Hur var det att intervjua honom?
–  Jag var nervös före mötet med Mandela, men den nervositeten rann snabbt  av mig för han hade en så ödmjuk och skön utstrålning att jag gärna  hade fortsatt prata med honom i flera timmar. Många maktmänniskor blir  irriterade över frågor som är personliga eller kritiska, han var  fullkomligt öppen för att berätta om tillkortakommanden och ifrågasätta  sig själv och verkade snarast nöjd med att få berätta om hur blyg han  var för flickor när han var ung till exempel, säger Stina Lundberg  Dabrowski.

Var skedde intervjun och har du någon kul/spännande anekdot ifrån densamma?
–  Intervjun ägde rum i presidentpalatset i Pretoria och direkt efter åkte  vi ut till Robben Island, där han satt i fängelse i 27 år. Vi glömde  dock väskan med intervjubandet på kajen i hamnområdet, och det dröjde  några fasansfulla timmar tills vi kom tillbaka och upptäckte att väskan  med banden stod kvar, säger hon.

Hur ser du på hans insatser för landet, rasfrågor och mänskligheten?
–  Nelson Mandela har betytt mer för Sydafrika och för Afrika än någon  annan enskild person. Han har skänkt de svarta värdighet och hopp om en  bättre framtid. Vi behöver fler Nelson Mandelas, men tyvärr är de  sällsynta, säger hon.

Var tror du hans storhet bestod i egentligen, hur kunde han bli så berömd i hela världen?
– Han var så stor därför att han var så vis. Under de 27 åren i fängelse  tvingades han möta sig själv och han kunde skala bort allt onödigt tjafs  som andra håller på med: han kunde skilja på vad som var viktigt och  vad som var strunt och han kunde formulera sig så att alla, från fattiga  till toppolitiker, kunde känna igen sig. Han var sig själv, och det är  tyvärr unikt idag, säger hon

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Nelson Mandela

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.