Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stjärnfotografen till Gaza efter gripandet

Publicerad: 22 juli 2014, 08:09

Paul Hansen

I söndags satt DN:s stjärnfotograf Paul Hansen tillsammans med kollegan Jan Lewenhagen i tre timmar efter att ha blivit gripna av separatister i östra Ukraina. Nu är han på väg till Gaza för att rapportera från konflikthärden.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterUkrainaPaul HansenGaza

Resumé når Paul Hansen när han sitter i en taxi på väg till Erez på Västbanken. Gripandet i östra Ukraina i söndags ett i raden av tillfällen som fotografen gripits under sin yrkesbana. Han upplever situationen i östra Ukraina som svår.  

– De rebeller som blivit tillbakapressade från Slovjansk-området har etablerat kontroll. Människor är ängsliga för utvecklingen. Det rapporteras om att bilar stjäls och jag har själv intervjuat personer som vittnar om att de sparkar ut folk från lägenheter och tar dem, säger Paul Hansen till Resumé.

Hur är riskfylld är regionen att bevaka just nu?
– Det varierar över tid och plats. Regionen är så stor att det är svårt att ge ett engetligt svar - men det är förstås så att när Ulrainska armén pressar på blir det området extra känsligt. Rebellerna är pressade och agerar nervöst. Det är också en labil organisation, eller rättare organisationer - det är ju flera olika rebellgrupperingar - som har dragit till sig allt från pro-ryska idealister till rent kriminella människor.

Vilka tankar gick genom huvudet när ni greps?
– Att inte bli stressade, eller rättare, visa stress. Etablera kontakt med de som tog oss, på ett mänskligt plan, och viktigast - att meddela anhöriga och redaktion vad som hänt.  

Hur påverkar händelsen er fortsatta reportageresa?
– Inte alls, förutom att vi blev ännu försoktigare - med det tillägget att jag ändå skulle lämna området och i skrivande stund är på väg till Gaza.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.