Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stjärnfotografen tystas av hovet

Publicerad: 24 februari 2010, 15:24

Hovet har anlitat DN-fotografen Paul Hansen för att ta bilderna till den officiella bröllopsboken. Han har ingått ett sekre­tessavtal med hovet, trots att han är anställd på redaktionen. – Har han? säger redaktionschefen Åsa Tillberg. – Inga kommentarer, säger Paul Hansen.


Ämnen i artikeln:

Paul HansenHovet

truefalse

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ville ha en bok om sitt bröllop. De valde Susanna Popova, tidigare ledarskribent på Svenskan och författare till boken ”Överklass”, som skribent. Hennes agent gick ut med en förfrågan till förlagen som pitchade upplägg.

Valet föll på Natur & Kultur som har gett ut ”Det kungliga året” sedan 1977 då kronprinsessan Victoria föddes. Men förlagschefen Margareta Zachrisson är hemlighetsfull:

– Vi berättar inte så mycket om boken. Innehållet kommer att vara hemligt, det handlar ju om förberedelserna och bröllopet ur brudparets perspektiv.

Bröllopsboken ska vara ute till försäljning i mitten av augusti, men Margareta Zachrisson vill inte avslöja hur stor upplaga som planeras:
– Nej, men jag kan säga efter våra kontakter med handeln att intresset är mycket stort.
Som fotograf valde förlaget efter diskussioner med övriga inblandade DN:s stjärnfotograf Paul Hansen:
– Vi tittade på olika fotografer, men valde Paul. Han är erkänt duktig och en bra person att samarbeta med.

Susanna Popova och Paul Hansen har skrivit på ett sekretessavtal, men nu blir Margareta Zachrisson genast förtegen och vägrar säga vilka avtalsparterna förutom skribent och fotograf är:

– Det är en självklarhet att ha ett sekretessavtal. Jag vill inte gå in på några detaljer. Vem som har avtal med vem är inte väsentligt.

Susanna Popova har som frilansande skribent inga problem med att skriva avtal om sekretess. Men för den fastanställde DN-fotografen kan det bli bekymmersamt att ha hemligt avtal med hovet när kollegerna vid datorerna intill jagar kungabilder och kritiskt granskar kungligheterna.

Men det verkar inte som om redaktionsledningen har informerats om det hemliga avtalet.
– Har han ett sekretess­avtal med hovet? frågar DN:s redaktionschef Åsa Tillberg. Det måste jag kolla och få återkomma om.

Paul Hansen är DN:s stjärnfotograf som värvades från Expressen 2000. Han har tagit bilder av de flesta av världens krishärdar, senast på Haiti.

I söndags vann han titeln Photographer of the Year för dagspressfotografer. DN vinklade upp nyheten i ren kvällspresstil till ”världsmästare i fotografi” och hävdade att han hade tävlat i ”stenhård konkurrens” mot 2 000 fotografer och med 45 000 bilder.

Sanningen är att ett hundra­tal pressfotografer tävlade med ett tjog bilder var i en av ett 30-tal klasser. Det motsäger inte att Paul Hansen är en skicklig yrkesman och att gratulera till priset:
– Tack, tack, säger han i bilen på väg till ännu en plåtning.

Har du skrivit på ett sekretessavtal med hovet?
– Inga kommentarer.

Men om så är fallet ...
– Nu fiskar du.

Ja ... så bör du väl ha redaktions­ledningens godkännande?
– Inga kommentarer. Tala med förlaget.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Paul HansenHovet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.