Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stjärnorna blir rika på Instagram

Publicerad: 26 maj 2015, 06:02

Zlatan, Zara Larsson och andra stora Instagramstjärnor blir rika på sina bilder, medan andra tjänar pengar på att norpa dem och kalla det konst. Readly tar hjälp av Telia och vissa Månshyllningar leder till näthat.


Ämnen i artikeln:

InstagramStefan LöfvenReadlyZlatan IbrahimovićZara Larsson

Sveriges största Instagramstjärnor drar in tiotusentals kronor per bild på Instagram. Årsinkomsterna kan hamna på hundratusentals, till miljontals, kronor, enligt en genomgång på di.se.
Störst av alla svenskar på Instagram är Zlatan Ibrahimovic, med 5,2 miljoner följare. Han skriver påpassligt ofta om Nike, men redovisar förstås inte öppet några intäkter från just Instagram. För även mer normalstora stjärnor kan intäkterna dock röra sig om stora belopp. Cube Media, en agentur som har avtal med flera av de största Instagram-profilerna, berättar att en bild på Instagram kostar cirka 50-70 kronor per tusen följare. Bland deras kunder finns bland andra popstjärnan Zara Larsson och modebloggarna Angela Blick, Janni Deler och Johanna Emma Olsson. Många berättar inte öppet om sin prislista. Men Johanna Emma Olsson, med 210.000 följare, gör det:
"Ett Instagraminlägg kostar 15 000 kronor. De flesta bolagen vill då att man ska visa upp produkten, lägga ut en hashtag och få det hela att hamna i ett snyggt sammanhang". I år uppger hon att hon fakturerat 500.000 kronor på Instagram och sin blogg.

... och här är en som tjänar på andras bilder
Den amerikanske konstnären Richard Prince tjänar miljoner på att göra konst av bilder han snott från andras Instagramkonton. Enligt brittiska Independent drog en av tavlorna, tagen från ett konto som tillhör en vd på ett sminkföretag, in 90.000 dollar vilket motsvarar drygt 750.000 kronor. I förra veckan ställdes 37 bilder ut i New York. Alla såldes.
Richard Prince har gjort konst av andras bilder förr, även av reklambilder. Han har dragits inför rätta, men vunnit. Han hävdar att han kommer runt upphovsrätten genom att ersätta den ursprungliga bildtexten med en egen.

Readly får draghjälp av Telia
Telia Sonera börjar samarbeta med tidskriftstjänsten Readly, vilket ger operatörens kunder tillgång till 16000 magasin, dagstidningar och böcker. Per Hellberg, vd för Readly, berättar för di.se att samarbetet innebär att de kan nå ut i 15 länder.
Lanseringen av Readly har gått trögare än planerat.

Stockholms kritiserade handlingsplan mot extremism görs om
Inte bara oppositionen har protesterat mot Stockholms stads föreslagna strategi mot extremism. Debatten har rasat i sociala medier och på debattsidor, bland andra Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet, har protesterat. "Det är surt att skattepengar ska gå till dem som våldtagit och mördat. Det är oerhört provocerande för anhöriga", sa Afram Yakoub i SvD. Nu görs planen om, skriver svd.se.

Hat efter hyllning av Måns
De flesta kan hylla Måns Zelmerlöf ohotat i dessa dagar. SVT, Expressen och Aftonbladet skryter om tittarsiffrorna som Måns-febern skapar.  Men statsminister Stefan Löfvens hyllning på Facebook blev däremot inte lika uppskattad. Hans kommentatorsfält fylldes snabbt med hatiska och främlingsfientliga kommentarer. Statsministern välkomnade nämligen "hela Europa hem till oss" nästa år, vilket fick hatarna att gå igång, skriver Expressen.

Katarina Ekspong

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.