tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stödgrupp för polis har på 5 dagar växt till en av Facebooks största

Publicerad: 8 februari 2017, 09:55

Foto: Faksimil

Facebookgruppen "Stå Upp för Peter Springare" har sedan i fredags växt till en av Sveriges största. "Det sätter fingret på utvecklingen av vår samtid" säger sociala medie-experten Emanuel Karlsten.

Ämnen i artikeln:

Emanuel KarlstenWestanderPeter Springare

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Den erfarne Örebropolisen Peter Springare författade i fredags ett Facebook-inlägg som har fått enorm spridning. Inlägget handlade i huvudsak om invandrares överrepresentation i brottsstatistiken . I skrivande stund har inlägget cirka 50 000 interaktioner och 18 457 delningar.

Kort efter inlägget startades även en stödgrupp för Springare, en grupp som nu vuxit till en av Sveriges största med 127 759 följare.

– Det har författats den här typen av inlägg förut, det unika i det här fallet är den rörelse som det tycks ha startat. Det är inte så att det är välformulerat eller några nya fakta som presenteras men har ändå rört vid någon slags trigger för en stor grupp människor, säger Emanuel Karlsten, journalist och sociala medier-expert.

Vad tror du är anledningen bakom spridningen?
Jag sitter precis och funderar på det själv. Ingredienserna att det är en gammal trotjänare som varit tyst länge stämmer väldigt väl in i ett narrativ om att det finns en tystad sanning. Det är en blandning av ett extremt misstroende mot instituitioner blandat med uppfattningen att man inte får säga vad man vill. Jag tror också att det finns en vilja att stötta polisen som har låg lön och tuffa arbetsförhållanden, då väljer man att ta Springares parti.

Karlsten berättar att det finns några historiska paralleller men ingenting som kommit underifrån på samma sätt.

– Det här kommer oundvikligen att leta sig in i debatten. Bilden på Alan Kurdi och olika initiativ i sociala medier har fått otroliga genomslag. Det här är samtidigt ett tydligt exempel på hur vi lämnar den gemensamma berättelsen om vad som händer i samhället. Vi har lämnat lägerelden och istället är det kollektivets brokiga känsla och berättelse som styr. Det är en utveckling som varken makthavare inom politiken eller media har lyckats förhålla sig till.

Hur ska politiker förhålla sig till den här typen av inlägg?
De måste förhålla sig till det utan att spela på populisternas villkor. Det vore väldigt farligt om en grupp får känslan av att vara en elit som ser igenom den här typen av utspel. Politiker har haft en enorm distans till människor som bygger på ett feodalt system där människor inte har tillgång till infromation. Det är fortfarande så att man var fjärde år sänker sig till folkets nivå för att maximera rösterna.

Birger Lycken, kris- och ledarskapskonsult på PR-byrån Westander, menar att politiker måste förhålla sig frågor som berör snarare än själva inlägget.

– Politiker måste självklart ta upp de frågor som engagerar och upprör. De som skyller exempelvis problemen inom sjukvården på invandringen är visserligen en minoritet men de förtjänar ändå ärliga svar. Problemet med det här inlägget handlar inte om faktafrågan, forskningen har länge visat på att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Men det är också vi män. Att ensidigt fokusera på etnicitet och härkomst urholkar den svenskaste av alla värderingar, tilliten mellan människor. Lägre tillit leder till minskad trygghet och sämre tillväxt, det borde politikerna säga, säger Lycken.

Finns det några exempel där inlägg i sociala medier påverkat den politiska debatten?
– I debatten om FRA:s utökade befogenheter hade bloggosfären stor påverkan 2008, och ett enskilt blogginlägg hade stort inflytande på debatten om sjukförsäkringen i valet 2010.

Peter Springare har sedan inlägget postades anmälts för hets mot folkgrupp. Det är i nuläget oklart huruvida han begått något brott. Maria Sterup, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Malmö, säger i en intervju med P4 Örebro att det hela hänger på om Peter Springare postat inlägget på sin fritid eller på jobbet. Hon hoppas komma fram till beslut i slutet av nästa vecka.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev