Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stor ilska och frustration på Facebook-möte

Publicerad: 1 juni 2018, 06:46

Mark Zuckerberg.

Foto: JD Lasica / Flickr

En revolt. Så beskrivs Facebooks årliga aktieägarmöte som ägde rum igår, tidigare UG-medarbetare anklagar programmet för att vara partiskt och Aktuellt-inslag med migrationsforskare har blivit snackis. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark ZuckerbergMorgonsvepet

Under torsdagen höll Facebook sitt årliga aktieägarmöte, vilket innehöll mycket ilska och frustration. Mötet kändes som en revolt vid vissa tillfällen, beskriver NBC News. Besökarna ställde Facebook-vd:n Mark Zuckerberg mot väggen med frågor om hans ledarskap, kontroll över företaget och hur han och Facebook hanterat Cambridge Analytica-skandalen.

– Försök vara som George Washington – inte Vladimir Putin, sa en av aktieägarna på plats, och refererade till Washingtons beslut att kliva ner som president.

Facebook hamnade i snålblåst efter att den så kallade Cambridge Analytica-skandalen, där bolaget ska ha samlat in data om 87 miljoner användare, något som sägs ha påverkat det amerikanska presidentvalet.

Tidigare UG-medarbetarens kritik: Virtanen-programmet partiskt
Uppdrag Gransknings program #Metoo och Fredrik Virtanen fick stark kritik redan innan det sändes. Men den har fortsatt även efteråt. Under torsdagskvällens Aktuellt-program debatterade författaren och den tidigare UG-medarbetaren Katarina Wennstam med programmets ansvarige utgivare, Ulf Johansson.

Wennstam menade att programmet närmast tog Fredrik Virtanens parti, bland annat på grund av att Cissi Wallin fick frågor som om hon tänkt på Virtanens familj, medan Virtanen i det närmast slapp undan kritiska frågor. Hon säger också att UG har "fulklippt" programmet. Vidare kritiserade hon också att UG gjort en sak av att Cissi Wallin ska ha fnittrat efter den påstådda våldtäkten – eftersom forskning visar att våldtäktsoffer efteråt är traumatiserade, vilket kan göra att de reagerar på många olika sätt.

– Vi redovisar de olika faktorer som kommit fram, den här detaljen är en del av förundersökningen, säger Ulf Johansson.

Han tycker inte att programmet skapat en känsla av försvar mot Fredrik Virtanen och säger att anklagelserna mot honom har "ganska stora brister".

Här är hela debatten.

Aktuellt-inslag med migrationsforskare har blivit snackis
Under gårdagskvällen hade SVT:s Aktuellt ett inslag där man intervjuade forskaren Joakim Ruist. Anledningen var hans nya rapport om migrationen, där han slår fast att en genomsnittlig flykting kostar 74 000 kronor per år för de offentliga finanserna.  Intervjun blev snabbt en snackis i sociala medier, bland annat på grund av den långa och pinsamma tystnad som skedde efter frågan om hur Joakim Ruist tror att hans rapport kommer användas av partierna inför valet.

Några av de som kommenterat inslaget är Emanuel Karlsten och Björn Häger. Medieprofilen Emanuel Karlsten kallar intervjun direkt legendarisk och Björn Häger, som håller föreläsningar i intervjuteknik menar att han fått nytt material till dessa.

Se inslaget här.

— Björn Häger (@bjornhager) 31 maj 2018Undrar om inte #aktuellt nyss levererade ett underhållande exempel till framtida föreläsningar om #intervjuteknik .
— Emanuel Karlsten (@emanuelkarlsten) 31 maj 2018Forskaren Joakim Ruist gjorde en direkt legendarisk intervju i Aktuellt ikväll. Ibland är det befriande med personer som inte är så medietränade. pic.twitter.com/UgFa1iMDLZ

Fler unga flyr Facebook
Det är ingen nyhet att Facebook blir allt mindre populärt bland unga användare. Men nu kommer en undersökning från Pew Research som visar att flykten kan vara mer dramatisk än vi tidigare trott. Undersökningen visar nämligen att bara 51 procent av amerikanska tonåringar använder det sociala mediet. Motsvarande siffra 2015 var 71 procent – ett rejält ras alltså. I stället för Facebook väljer ungdomarna att vända sig till Youtube, Instagram och Snapchat. Det skriver Mashable.

Facebook lanserar omröstningsfunktion
Vi är vana vid att kunna rösta i bilder på Instagram Stories. Nu kommer också funktionen till Facebooks Messenger Stories. Alla som ser ens story kan vara med och rösta och när omröstningen är över kan den som lagt ut den se resultatet och vem som röstat på vad. Det skriver Engadget.

Youtubern Simone Giertz opererad för hjärntumör
För ett par veckor sedan gick Simone Giertz, som är Youtuber och uppfinnare, själv ut i sina kanaler och berättade om hjärntumören. Nu har hon opererats.
"Simone har opererats och hennes läkare är nöjda med hur allt har gått. Hon var vaken länge nog för att leverera ett opassande skämt...så det ser bra ut", skriver hennes assistent Scott Lawrie på hennes officiella twitterkonto. Det skriver flera medier, bland annat Aftonbladet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.