Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stor otrygghet för bemanningsanställda

Publicerad: 11 juni 2014, 07:26

En undersökning bland Journalistförbundets bemanningsanställda medlemmar visar att tre av fyra journalister går till samma arbetsplats.
− Det visar tydligt att bemanningsanställda inte är inne för att täcka arbetstoppar, säger Ulrica Widsell, vice ordförande för Journalistförbundet.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Situationen är den samma som 2011 då förbundets föregående enkät bland bemanningsanställda medlemmar visade samma siffror.

− Att tre av fyra bemanningsanställda journalister går till samma arbetsplats och utför samma arbetsuppgifter visar tydligt att bemanningsanställda inte är inne för att täcka arbetstoppar. Det finns uppenbarligen ett permanent arbetskraftsbehov och då bör arbetsgivaren anställa personal istället för att hyra in, säger Ulrica Widsell, vice ordförande för Journalistförbundet och ordförande i förbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda i en kommentar.

Hon menar vidare att det faktum att de interna bemanningsföretagen har blivit fler under de senaste åren gör det "uppenbart" att det hela är "en konstruktion för arbetsgivarna att kringgå LAS."

− Journalistförbundets klubbar på bemanningsföretagen jobbar starkt för fler fasta anställningar, men fortfarande är 35 procent av våra medlemmar visstidsanställda i bemanningsföretagen och vi ser att utlasningsproblematiken har flyttats över dit. Men sista året i kollektivavtalet med Medieföretagen är uppsägningsbart och den stora otryggheten för de bemanningsanställda medlemmarna blir säkerligen en het fråga på Journalistförbundets kongress i höst, säger Ulrica Widsell.

Arbetsgivaren ska enligt kollektivavtal beakta att medarbetaren har möjlighet att förena arbete och privatliv, men knappt 38 procent av de som besvarat enkäten tycker att det fungerar dåligt eller mycket dåligt. Journalistförbundets enkät visar också att nio av tio aldrig eller någon enstaka gång tackar nej till uppdrag.

Svarsfrekvensen i Journalistförbundet enkätundersökning till medlemmar anställda i bemanningsföretag var 36 procent.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.