Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stora Journalistpriset, Radiosportens haveri och sanningen om Joachim Berners misstag

Publicerad: 25 november 2016, 12:58

Resumés chefredaktör Johan Såthe besökte Stora Journalistpriset i veckan.

Agendas programledare Anna Hedenmo var helt briljant som värd för Stora Journalistpriset, skriver Resumés chefredaktör Johan Såthe i Fredagskrönikan.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetJohan SåtheFredagskrönikan

I onsdags firade Stora Journalistpriset 60 år med en påkostad fest på Grand Hotel i centrala Stockholm. Man kan nog gissa att detta var årets mest prestigefyllda medietillställning alla kategorier. Det var idel medieadel vart man än vände sig.
Förra året fick tävlingen kritik för att bedriva "mansmys". Läs mer här.

I år var tre av fem vinnare kvinnor. Här är alla årets pristagare.

Jag satt under prisutdelningen intill Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal, som formligen hoppade upp på stolen och jublade ett par gånger (gissa när).

Jag tycker att årets upplaga av Stora Journalistpriset hade många kvalificerade bidrag och rakt igenom värdiga vinnare.

Mitt hjärta slår lite extra för Årets berättare, Negra Efendic, som skrivit den briljanta boken "Jag var precis som du". Läs den!

Raoul Grünthal hyllade även Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius. Dock inte med att hoppa upp på stolen.

Niklas Orrenius, som var nominerad för tredje gången, höll ett fint tacktal där han konstaterade att det kändes extra skönt att få ett erkännande för sina texter om integration och medmänsklighet just på Grand Hotel.

Agendas programledare Anna Hedenmo var för övrigt helt briljant som värd för galan. Ögonblicket när en tekniker fick fixa hennes mygga under klänningen var "bra tv". Kolla Resumés Instagram så fattar ni.

***

Svenska Dagbladets reporter Carolina Neurath vägrade sitta vid samma bord som TV4-kollegan Jens B Nordström, som skrivit reportageboken "Tronstriden".

Gissningsvis av lojalitet med sina kollegor Andreas Cervenka och Torbjörn Isacsson, som förra året fick Stora Journalistpriset för granskningen av SCA-topparnas vidlyftiga representation, ville hon inte sitta vid samma bord som en person som skrivit en bok som ifrågasatt flera av SCA-jobbets centrala fakta.

Jag är ingen etikettsexpert i nivå Magdalena Ribbing, men jag tycker att man bör kunna skilja på sak och person så pass mycket att man klarar av att äta middag med en kollega som har en annan uppfattning om vad ens kollegor har åstadkommit.
Särskilt när man har som jobb att få andra människor att svara på frågor som de helst vill slippa.

***

Själv satt jag intill Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1, Allers koncernchef Bodil Ericsson Torp (som jag nyligen kritiserat i en krönika), SVT:s skjutjärnsjournalist Janne Josefsson, och radiojournalisten Martin Wicklin, från Söndagsintervju i P1.

Vi höll sams och hade mycket trevligt. Janne Josefsson berättade bland annat att folk i Göteborg ibland tror att han ska göra en jättegranskning om krogsnusket när han, faktiskt, bara vill låna toaletten. Sa Josefsson något om vad han tyckte om bråket med SVT:s programdirektör Jan Helin? Ja.

Sugen på mer snack från Stora Journalistpriset? Lyssna på podden Atladottir & Bjurwald och nedlagda men för en kväll återuppståndna Mattsson & Helin:
Läs mer här.

Även Mittmedias ihärdiga poddare Gullberg Nordström har ett specialavsnitt från Stora Journalistpriset (kul för dom att lämna "pereferin").

Vid denna krönikas pressläggning var Mattsson& Helins podd inte utlagd, till skillnad från konkurrenterna.

Kvällstidningsrävarna borde väl ändå förstå vikten av snabb publicering av nyheter?!

***

Resumé Insikts redaktör Julia Lundin har skrivit en intressant guide om mediernas varierande förmåga till innovationer. Hon har besökt Mittmedia i Sundsvall och Viaplay och Visual Art i Stockholm, läs mer här.

Resumé Insikt är ett digitalt analysbrev som finns i tre editioner, Media, Marknad och Kommunikation. Varje brev kommer ut en gång i veckan och innehåller intervjuer, spaningar och fördjupning. Det är kort och gott ett arbetsredskap, som din chef ska köpa till dig. Kanske i julklapp?

Den här länken kan du skicka till chefen.

Här är innehållet i veckans tre editioner av Resumé Insikt:
Media
Marknad
Kommunikation

***

I söndags lagade jag mat och lyssnade på Radiosporten i P4. Efter matchen mellan Helsingborg och Halmstad utbröt kravaller på planen mellan huliganer (inte "fans", som Radiosporten kallade dem) och Helsingborgs spelare Jordan Larsson. I princip alla medier rapporterade direkt om bråket på planen, det var oerhört skandalösa scener som utspelade sig. Maskerande huliganer tvingade av Jordan Larsson hans tröja. Det tog upp emot 45 minuter till en timme innan detta nämndes av Radiosporten. Man rapporterade flera gånger från matchen, enbart med fokus på att Halmstad vunnit matchen och till skillnad från Helsingborg ska spela i Allsvenskan nästa år.

Radioporten hade ett längre inslag om en ny satsning på motion, två av deras reportrar ska börja träna lite. Vad ska de göra visste de inte, de vill ha förslag från lyssnarna. De hade sedan ett jobb om ungdomsidrott. Inget fel med de två inslagen, men jag tycker att det var något av ett journalistiskt haveri att inte göra om sin sändning med fokus på skandalen i Helsingborg. När man väl sedan pratade om vad som hade hänt, gjorde man det en ton som antydde att man inte tog det inträffade på särskilt stort allvar. Visst, det är sjukt tråkigt när idioter förstör idrotten. Men det är inte journalistikens roll att censurera verkligheten. Radio är ju dessutom sällsynt väl lämpat för en snabb direktsändning.

***

Stefan Lundell och Olle Aronsson var två av Dagens Industris mest profilerade reportrar för drygt två år sedan. Då hoppade de av för att starta techsajten Breakit, som de själva äger tillsammans med externa finansiärer. Från början benchmarkade man sig tydligt mot förra arbetsgivarens satsning DI Digital, medan man på senare tid (klokt nog) lyft blicken.

Jag tycker att det är en imponerande prestation att ha skapat en så pass kvalificerad produkt på så pass kort tid.

De två åren firas med ett galej på Breakits redaktion. Grattis, vi ses i kväll!

Läs mer om Stefan Lundell här.

***

Pr-stjärnskottet Devi Brunson har börjat blogga på Resumé. Läs mer här.

***

Min granne Linda Hjertén har fått nytt jobb, grattis!

***

Jag är imponerad vad Sofia Wadensjö Karén har gjort med tidningen Vi. Missa inte Tidskriftspoddens intervju med henne. Podden har flugit lite under min radar, men ska nu lyssna igenom de samtal som man har gjort tidigare. Läs mer här.

Här är en större intervju med Sofia Wadensjö Karén som Resumé gjorde för några månader sedan.

***

Dagens Nyheter Kultur skriver idag om "kakangate" och influencers. Jag, reklamprofessorn Sara Rosengren och förre DDB-chefen David Sandström intervjuas. Läs mer här.

Börjar länken plötsligt inte att fungera beror det på DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tycker att artikeln är så stark och intressant att den konverterar gratisläsare till betalande digitala prenumeranter.

***

I onsdags anordnade Resumé en frukost med den förre Dagens Nyheter- och Expressenchefen Joachim Berner som föreläsare.

Inför en fullsatt sal berättade Joachim Berner mycket öppenhjärtigt om sin tid som medie- och byråchef och vilka misstag han lärt sig mest av. Han talade bland annat om våga "vila i sina misslyckanden".

Som ny chefredaktör på Expressen lyssnade han alldeles för mycket på sin sina medarbetare när han tog fram konceptet för den nya tidningen. De svarade bara vad de trodde att han ville höra, inte vad de egentligen trodde var det bästa för Expressen. Vi som är gamla nog minns han "kvaloid".

Det var ett axplock av vad som sades på frukosten, vi återkommer i magasinet med en längre artikel där Joachim Berner talar om sina misstag och ledarskap.

Inte prenumerant på Resumé? Det fixar du här.

***

Björn Wallenberg, duktig frilansare för Resumé och Veckans Affärer har värvats av DI Digital. Synd för oss, men grattis Dagens Industri till en bra värvning.

***

Helgens läsning på Resumé: På lördag möter du Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén. Dagen efter tar #karriärsöndag pulsen på Ludwig Johansson, grundare av byrån Rodolfo.

***

Trevlig helg!

Johan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.