Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stora problem med Facebooks nya annonssystem

Publicerad: 4 juli 2018, 08:40

Foto: Mostphotos

Efter hårda påtryckningar från USA:s regering gällande Facebooks politiska annonsystem, där tusentals ryska annonser spreds under presidentvalet, har nätjätten infört nya policies – men systemet kan inte skilja på en buske och George Bush.


Ämnen i artikeln:

USAWalmartFacebookBloomberg

I samband med presidentvalet spreds tusentals kampanjer på Facebook. Många av dessa ska ha kommit från ryska agenter som spred tusentals med annonser på plattformen. Det i sin tur fick USA:s regering att reagera och uppmanade Facebook att införa nya policies vid politiska kampanjer.

Facebook har i sin tur lyssnat på kritiken och tagit fram ett nytt annonssystem för att stoppa eventuella valstörningar från utlandet. Det nya systemet har redan kritiserats av en rad medier vars politiska texter  Enligt Bloomberg har flera företag som inte är kopplade till politik fått sina annonser borttagna på grund av just politiskt innehåll.

Bland annat fick företaget "Waxing the City", som jobbar med hårborttagning, sin annons nedplockad. Anledningen var formuleringen "We promise your bush won't bewilder us!". Facebooks nya politiska annonssystem förväxlade alltså i det här sammanhanget ordet "bush" med tidigare presidenten George Bush.

Även en Walmart Inc. butik i staden Beeville, Texas, fick sin annons nedplockad för sin marknadsföring av "Bush's baked beans".

Facebooks nya regler kräver annonsörer att verifiera sina identiteter. Bland annat måste man skicka in personuppgifter som sedan besvaras via ett mejl till hemadressen, för att verifiera att annonsörerna bor i USA. När meddelandet sedan skickas tillbaka kan annonsören fortsätta sin politiska annonsering på plattformen, vilket även nu verkar gälla hårborttagningsföretag och Walmarts.

Det är dock inte bara Bush som haft problem. Annonser som använt ordet Clinton har också blivit blockade. Clinton är ett av USA:s vanligaste namn.  

– Granskningen kommer inte vara perfekt och vi arbetar hela tiden på att förbättra vår teknik som kan förbättra upptäckten. Däremot är det viktigt att vi börjar någonstans, säger Facebook i en kommentar till Bloomberg.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

USAWalmartFacebookBloomberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.