Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stora skulder i Adamskys konkurs

Publicerad: 17 maj 2018, 12:58

Adamskys vd Emmi Wilhelmsson tillsammans med medgrundaren Alexander Aaseby.

Produktionsbolaget Adamskys konkurs mottogs med förvåning av branschen. Men bolaget drogs med mångmiljonskulder, enligt konkursförvaltaren.


Ämnen i artikeln:

AdamskyKonkursProduktionsbolag

I går kom nyheten att produktionsbolaget Adamsky har försatts i konkurs, något som Dagens Media var först med att berätta. Verksamheten var uppdelad i fyra bolag och under 2016 omsatte de tillsammans drygt 70 miljoner kronor, med ett rörelseresultat strax över två miljoner. Men soliditeten var skral i flera av bolagen. I moderbolaget endast 8,6 procent, vilket betyder att kassan i princip ekade tom.
– Adamsky går just nu i graven, ett livsverk. Allt fokus ligger nu på att hjälpa alla som kommer ikläm, de anställda, artisterna, fotograferna, leverantörer. Det är så sorgligt, sa huvudägaren Alexander Aasebey till Resumé.

Just nu pågår ett febrilt arbete för att säkra tillgångarna i konkursboet och se till att Adamskys 15 anställda omfattas av den statliga lönegarantin. Arbetet leds av konkursförvaltaren Lars Eric Gustafsson på Hamilton Advokatbyrå. Han kan ännu inte ge någon exakt siffra på hur stort underskottet i är, men säger att skulderna uppgår till mellan 10 och 20 miljoner kronor för hela Adamsky-gruppen.

Största fordringsägare är SEB, men många underleverantörer är också drabbade.
– Det är rätt många tyvärr, säkert ett femtiotal. Det finns många underentreprenörer i den här världen, säger Lars Eric Gustafsson.

I juni kommer han att lämna i sin bouppteckning till tingsrätten där alla Adamskys fordringsägare kommer att finnas listade. I nuläget handlar det om att få en överblick över hur många som riskerar att drabbas av konkursen. Först i nästa steg kommer Lars Eric Gustafsson att försöka gå till botten med vad som föranledde obeståndet i bolagen.
– De har brottats med probem under en längre tid, och ägarna har själva skjutit in pengar för att försöka rädda upp situationen. Det tycker jag att man kan lyfta fram till deras försvar.

Så sent som i april månad gjordes en nyemmission där Adamsky plockade in drygt 622 000 kronor, enligt handlingar från Bolagsverket. Men pengarna räckte alltså inte till för att rädda verksamheten.
– Agenturen som affärsmodell är gammalmodig och när den gick i konkurs så drog den med sig alla andra bolag som fungerar bra på Adamsky. Tyvärr påverkar den inte bara Adamsky utan alla fantastiska fotografer, regissörer, kreatörer som arbetat med Adamsky, sa Alexander Aaseby i gårdagens intervju.

Adamsky grundades 2003 av bröderna Alexander och Sebastian Aaseby och Anders Fransson. Tidigare i år lämnade Alexander Aaseby rollen som vd för att istället jobba med byråns utveckling. I hans ställe gick Emmi Wilhelmsson in som ny vd.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.