fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storbråk efter nej till ny yttrandefrihetslag

Publicerad: 2 november 2011, 16:36

Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen och ordförande i Yttrandefrihetskommittén, tar strid mot sin egen kommitté för en ny grundlag. Foto: Scanpix.

Det blir ingen ny yttrande­frihetslag. Och nu är det fullt krig i kommittén. Ordföranden Göran Lambertz har retat gallfeber på kommitténs politiker. I ett brev som inkompetensförklarar ledamöterna hotar han att gå ut och bilda opinion mot sin egen kommitté.

Ämnen i artikeln:

Göran LambertzHögsta domstolen

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Grundfrågan för kommittén är: Går det att skapa­ en helt ny grundlag som är teknikneutral och skyddar yttrandefriheten minst lika bra som i dag?

Ja, hävdar ordföranden Göran Lambertz, tidigare justitiekansler och nu justitieråd i Högsta domstolen.

Nej, svarar en massiv majo­ritet av kommitténs tolv politiker ur samtliga partier, då riskerar vi att yttrandefriheten urholkas.

Politikerna fick i vintras stöd för sitt nej av en rad ­remissinstanser som fick yttra sig halvvägs in i utredningsarbetet.

Regeringens direktiv säger att om en ny lag hotar urholka­ yttrandefriheten ska kommittén i stället bättra på de två grundlagarna yttrande­frihetsgrundlagen, YGL, och tryckfrihetsförordningen, TF.

Ordföranden Göran Lambertz har trots motståndet från politikerna koncentrerat sig på att ta fram en ny grundlag, NYGL. Men vid ett möte den 12 oktober beslöt kommittén att lägga NYGL åt sidan och be sina experter ägna sig åt att förbättra YGL och TF.

Det var ett beslut som ­Göran Lambertz ogillade starkt. Förra måndagen skrev han ett brev till alla i kommittén. Och det har retat politikerna enormt.

Bland annat skriver ordföranden ”att kommittén sanno­likt kommer att presentera ett förslag som enligt min mening inte är godtagbart”. Men han tänker inte avgå, utan vill ”leda arbetet i mål” trots att han inte tror på förslaget.

Det som har retat politikerna­ mest är Göran Lambertz hotar att offentligt lobba mot sin egen kommitté: ”Det fordras kanske ett opinionsbildande arbete utanför kommittén. Jag överväger därför att inleda ett sådant.”

Han antyder också att ­politikerna inte riktigt begriper sig på juridik och låter sitt motstånd styras ”från personer utanför kommittén”.
– En ren inkompetensförklaring av politikerna, säger en källa. Göran Lambertz antyder att de inte kan frågorna, att de saknar integritet och låter sig styras av medierna. På ren svenska är de förbannade och har tröttnat på hans stil.

En av politikerna som har reagerat starkt på ordförandens brev är folkpartisten Erik Wassén, själv advokat. Han skrev ett svar till samtliga ledamöter och sade sig ”häpna­ över ordförandens brev” och hans hot om att ”öppet frondera mot kommitténs bastanta majoritet”.

Till Resumé säger Erik Wassén bara:
– Till dess att vi har lämnat vårt förslag är det rimligt att vi, och där inbegriper jag också ordföranden, för diskussionen inom kommittén.  

Enligt Resumés källor har Göran Lambertz brev diskuterats med högsta ledningen på justitiedepartementet.

Resumé ville fråga Göran Lambertz om han kan sitta kvar och lägga ett förslag som han inte tror på.

När vi når honom i Högsta domstolen säger han:
– Jag har för ögonblicket inte tid att kommentera frågan. Jag talar gärna om det här senare. Ni får ta det i nästa nummer.

I början av nästa vecka tar kommitténs politiker det unika steget att samlas till ett lunchmöte för att diskutera striden. Utan ordföranden Göran Lambertz.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev