Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storbråk hos Grävande journalister

Publicerad: 2 april 2012, 14:58

Fredrik Nejman och Hanna Stjärne.

Foto: Tobias Rydergren och Resumé.

Att låta grävarna själva rösta fram årets scoop utlöste ett storbråk i Grävande journalister. Ledamöter i juryn för Guldspaden hotade hoppa av. Det nya priset Silverskopan fick inte delas ut inne på konferensen. I dag fick vinnarna på DN priset för Caremabevakningen.

Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Priser är känsliga frågor för prestigefyllda journalister. Föreningen Grävande Journalisters Guldspaden är ett av de tyngsta priser som kåren belönar sig med.

Redaktören för föreningens tidning Scoop, frilansjournalisten Fredrik Nejman, instiftade ett "folkets pris" framröstat av deltagarna vid grävseminariet väckte det debatt i både grävföreningens styrelse och juryn för Guldspaden.

Tanken var att deltagarna fick lägga en röst på något av de 184 bidrag som nominerats till någon av de nio klasser som tävlar om spadar. Silverskopan skulle delas ut efter att de nio vinnarna fått sina Guldspadar.

Men Guldspadejuryn satte sig på tvären. Enligt Resumés källor hotade flera av medlemmarna att hoppa av. Styrelsen beslöt då att Silverskopan inte fick delas ut inne på seminariet.

– Nä, men jag fick i alla fall lov att berätta vem som vunnit, säger en besviken Fredrik Nejman. Det är nästan löjligt att träta om ett pris. Jag såg det mest som en liten kul grej.

Sammankallande i Guldspadejuryn är Hanna Stjärne, publisher på Upsala Nya Tidning:

– Jag har inga kommentarer till Silverskopan.

Varför?
– Det är en helt annan karaktär på det priset. I Guldspaden sitter vi och nagelfar bidrag under ett helt år. Silverskopan är ju ett pris där man kan rösta på bidrag på en lista.

Vad är komplikationen med det?
– Det har jag inga kommentarer till.

Stämmer det att juryledamöter hotade hoppa av?
– Inga kommentarer.

Grävarna lämnade 160 röster. DN:s Mia Tottmar och Josefine Hökerberg vann med 38 röster Silverskopan för sina publiceringar om Carema. I dag fick de ta emot priset på DN.

Svenskans redaktionschef Martin Jönsson lämnade Guldspadejuryn, trots att han föreslogs av valberedningen för omval. Resumé har sökt honom, men han har inte haft tid att svara på varför han hoppar av.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev