Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Storbråk med SVT - om opinion på nyhetssajten

Publicerad: 30 December 2015, 10:37

Texten på SVT:s inrikessajt och Twitterflödet.

Foto: SVT.se

UPPDATERAD. Helena Zachariassons krönika om mäns ansvar mot barnen publicerades på SVT:s nyhetssajt. Det har skapat anstormning på Twitter, där flera ställer sig frågande till varför den inte publiceras på opinionssajten.


Ämnen i artikeln:

SVTOpinion

SVT har på inrikessajten publicerat en krönika av SVT Nyheters reporter Helena Zachariasson som tar upp pappornas roll under föräldraledigheten. Krönikan är personlig och handlar om Helena Zachariassons egna erfarenheter.

"Varje familj är unik. Men när det gång på gång visar sig att kön går före lön – när statistik och forskning visar att även när kvinnan tjänar mest tar hon ut den största delen av föräldraledigheten och att det ändå lönar sig att dela lika i slutändan trots att mannen tjänar mer, så orkar jag inte höra på era argument om att ”det var ekonomin som styrde”, skriver hon bland annat.

Texten har skapat ramaskri på Twitter där publiken ställer sig frågande till hur detta kan vara opartiskt nyhetsmaterial som platsar på nyhetssidan. Ulf Johansson, chef för SVT Riks, försvarar i samma sociala kanal texten för fullt och menar att den inte innehåller några politiska förslag.

Här är några av reaktionerna:

— Magnus Törnblom (@magnustornblom) December 30, 2015Högst relevanta frågor som nu ställs om på vilket sätt detta är opartiskt nyhetsmaterial, inte opinionsartikel ... https://t.co/3ia1tULB8s
— LarsAndersJohansson (@Budoarstamning) December 30, 2015@svtnyheter Är inte detta en ledartext? Vad gör den på nyhetssidorna? Vilken politisk etikett har SVTs nya ledarsida?
— Amelia Andersdotter (@teirdes) December 29, 2015@svtnyheter är det där verkligen en nyhetsartikel? det är skrivet och presenterat som en personlig opinionsartikel.
— Sennahoj Mörtsnedirf (@fridenstrom) December 30, 2015@svtnyheter @svt är det här en nyhet? Allvarligt ? Vad är det för fel på er? Skäms !
— Veronika M (@Veronika___M) December 29, 2015@svtnyheter Brukar ni publicera opinionsartiklar av era anställda så här?

En av Ulf Johanssons försvarstweets:

— Ulf Johansson (@UlfJohansson1) December 30, 2015@mcbenke @SohoSune @Budoarstamning @svtnyheter Det är inte en ledartext

Varför publiceras opinionskrönikan på nyhetsplats?
– Vi har idag ingen annan form än en nyhetssajt och Helena Zachariasson har tidigare fått sina krönikor publicerade här, bland annat när hon bevakade Lisa Holm-rättegången. Men den här frågan är uppenbarligen mer laddad. Jag har läst krönikan och godkänt den. Här är inga åsikter om politiska förslag, utan enbart en personlig fundering om hur män tar ansvar för barnen. Min uppfattning är att den inte var politisk, säger Ulf Johansson till Resumé.

Hur går ni vidare med tanke på de kraftiga reaktionerna?
– Det var för otydligt att det var en krönika vi publicerade och vi har nu försökt förtydliga. Vi utvecklar idag en mall för krönikor – kanske skulle vi ha väntat med att publicera tills vi hade en krönikeform. Vi har gjort mindre justeringar från när vi lade ut den igår.

Enligt Ulf Johansson kommer SVT:s nyhetssajten att förändras under våren.
– Den har varit för statiskt och haft för få former att variera med. Vi kommer bland annat att profilera ett antal medarbetare och lyfta fram dessa. Sajten ska bli mer dynamiskt och modern, säger Ulf Johansson.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTOpinion

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.