Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storbråk på Sydsvenskan

Publicerad: 18 april 2012, 11:00

Foto: Sydsvenskan.

Facket och ledningen på Sydsvenskan har råkat i luven på varann. Företaget vill halvera klubbordförandens fackliga tid. Facket hävdar upphovsrättsbrott för allt material som sålts till Skånemedia efter affären med Gota.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Den 1 november tog Gota Media över Skånemedias tre skånska lokaltidningar. Då gjordes ett avtal om fortsatt materialutbyte. Sedan dess har Skånemedia köpt en mängd bilder och texter från ett 30-tal skribenter.

Facket på Sydsvenskan har ett avtal om att få en viss procent på vidaresålt material att fördela bland medlemmarna. Men facket anser att företaget sålt materialet för billigt. Då blir procentavtal en svaghet jämfört med fast ersättning.

Eftersom förhandlingarna inte enats hävdar facket nu upphovsrättintrång från Skånemedia och har begärt förhandling med företaget.

Samtidigt har företaget sagt upp avtalet om facklig heltid för klubbordföranden Karl G Jönsson och vill att han bara jobbar fackligt på halvtid.

– Det är ett omfattande arbete med alla förhandlingar och medlemskontakter, säger Karl G Jönsson.

Nu får andra styrelseledamöter i stället ta från sin arbetstid för att täcka upp. Förtroendemannalagen ger facket rätt till den tid som de fackliga frågorna kräver.

– Vi ifrågasätter inte lagen, säger vice vd Anette Östergren som ansvarar för HR-frågorna. Men vi har gjort en kraftig nedbemanning och verksamheten är mindre nu.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.