Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storbråk skakar SVT – chef sjukskriven efter konflikt

Publicerad: 8 februari 2016, 14:11

Janne Josefsson och Nils Hanson är två av medarbetarna som är öppet kritiska mot Ylva M Anderssons agerande.

Foto: Montage/Andreas Elgstrand.

En stor förtroendekris har blossat upp på SVT i Göteborg. Samhällsredaktionens programchef Mette Friberg är sjukskriven efter en konflikt med Ylva M Andersson, chef för SVT Göteborg. Agerandet har fått medarbetarna att reagera kraftfullt. – Detta är otroligt illa skött, säger Janne Josefsson, programledare på Uppdrag Granskning.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonYlva M AnderssonNils HansonSVTMette Friberg

Sedan tre veckor tillbaka är Mette Friberg, programchef för samhällsredaktionen på SVT, sjukskriven. Enligt Resumés källor är det på grund av en konflikt med Ylva M Andersson som är chef för SVT i Göteborg.
– Jag kan bekräfta att jag är sjukskriven och att det är en konflikt. Men den jobbar vi på att lösa, säger Mette Friberg till Resumé.

Hon vill inte berätta vad konflikten grundar sig i.
– Nej, det kan jag inte. Vår ambition är att lösa den men hur vi ska göra det vet jag inte.

Enligt Resumés uppgiftslämnare handlar konflikten på ytan om att Ylva M Andersson vill avlasta Mette Friberg. Detta genom att frånta henne ansvaret för Uppdrag Granskning. Men i själva verket ska det handla om att hon vill få bort henne från jobbet som chef för hela samhällsredaktionen.
– Personalen i Göteborg är vansinnig och kommer att kräva Ylvas avgång. SVT:s flaggskepp, samhällsdivisionen, håller på att krackelera, säger en källa med insyn.

I dag hölls ett personalmöte där kritiken mot Ylva M Andersson luftades offentligt. En av de som öppet kritiserade hennes agerande gentemot Mette Friberg var Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning.
– Jag står för det som jag sa på mötet, att det var en huvudlös lösning eftersom det inte skulle innebära någon avlastning för henne. Detta eftersom vi mer eller mindre är självgående. Ska man avlasta henne får man göra det på något annat sätt. Uppdrag Granskning är hennes baby, men det är andra projekt som tar det mesta av hennes tid, säger han och fortsätter:

– Det var ett illa underbyggt agerade från Ylva M Andersson sida som har fått förödande konsekvenser. Hela avdelningen drabbas och programutvecklingen har blivit lidande.

Efter Mette Fribergs sjukskrivning har projektledaren Lena Laurén hoppat in som tillförordnad chef för samhällsredaktionen. Men den rollen lämnade hon i dag i protest, och någon ny ersättare är inte tillsatt.
– Situationen förändrades ganska dramatiskt då vi nåddes av beskedet att det fanns ett utköpsförslag till Mette. Vi har jobbat tillsammans i 15 år. Det finns en lojalitetskonflikt som innebär att jag inte kan sitta i ledningsgruppen och samtidigt ha en relation till den andra parten, säger hon.

Resumé har frågat Mette Friberg om hon kan kommentera uppgiften om utköpsförslag från SVT. Det vill hon inte.  

Vad är din bild av Ylva M Anderssons agerande?
– Jag tycker att hon har visat en för dålig förståelse för verksamheten och för hur förtroendet ser ut. Hon har inte förstått konsekvenserna av hur hon har agerat, säger Lena Laurén.

Vad anser du att hon bör göra?
– Hon bör överväga hur förtroendet verkar se ut för henne och sedan fundera på hur hon kan gå vidare. Det är en stor misstro som har uttryckts, men jag vill inte råda henne till något.

Tongångarna på dagens möte var hårda och Nils Hanson menar att det nu råder en "förtroendekris" mellan personalen och ledningen.
– Vi måste försöka lösa detta och göra allt vi kan för att få tillbaka Mette. Hon är viktig för hela avdelningen, säger han.

En som skriver under på kritiken är Uppdrag Gransknings programledare och gräv-veteran Janne Josefsson:
– Att det finns en förtroendekris mellan ledningen och oss på samhällsredaktionen står helt klart efter dagens möte. Så som det här har gått till är inte acceptabelt och jag delar de andras kritik.

Redaktionen befinner sig just nu i ett kritiskt skede eftersom de befinner sig mitt i processen att ta fram nya programförslag inför 2017.
– Det här drabbar Uppdrag Granskning och en verksamhet som har stora utmaningar. Vi ska göra en massa program framöver och den här händelsen kom vi en väldigt olycklig tidpunkt. Detta måste lösas väldigt snabbt, säger Janne Josefsson.

Har du förtroende för Ylva M Andersson som chef?
– Inte om jag ska bedöma efter hur hon har agerat här. Jag kan se förtjänster hos alla människor, men detta är otroligt illa skött. Förtroendet från min sida är ordentligt naggat i kanten och jag vet inte om hon är rätt person att reda ut detta.

Kan hon sitta kvar?
– Jag vet inte. Hon får bedöma själv om hon kan sitta kvar efter en sådan massiv kritik.

Resumé har sökt Ylva M Andersson för att få hennes version av händelserna. Men SVT hänvisar alla frågor till HR-direktören Helène Sahlin.
– Det finns vissa meningsskiljaktigheter. Jag kan inte gå in närmare på vad de handlar om, men jag är på väg till Göteborg för att träffa berörda parter, säger hon.

Vi har pratat med flera anställda som är väldigt upprörda på Ylva M Anderssons agerande. Är det signaler som du också fått?
– Jag har hört inte hört några sådana exakta synpunkter. Men jag ska höra mig för i morgon om hur alla inblandade ser på situationen och hitta en lösning på konfilkten som fort som möjligt.

Hur kommer det sig att de inte kan lösa det på egen hand?
– Jag vet inte. Det är inte lätt alla gånger.

Enligt våra uppgifter har det presenterats ett utköpsförlag till Mette Friberg. Stämmer det?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det är något jag får prata med dem om i morgon. Men vår ambition är att Mette ska vara kvar och att båda parter ska kunna jobba vidare på SVT.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.