Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storbråket på Dagens Samhälle kostar 8 miljoner

Publicerad: 7 april 2016, 11:56

Mats Edman får en fallskärm på 3-4 miljoner kronor.

Foto: Andreas Elgstrand (montage)

Konflikten på Dagens Samhälle kostar tidningsbolaget minst 8 miljoner kronor. Resumés beräkning visar att avgångsvederlag och kostnader för konsulter och advokater hotar att utradera årets vinst.

Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanSKL

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Striden på Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) tidning Dagens Samhälle, som för en månad sedan ledde till att publishern Mats Edman sparkades, har tydliga politiska undertoner. I valet 2014 fick SKL rödgrön majoritet. S-kommunalrådet från Linköping, Lena Micko, ersatte Karlstadsmoderaten Anders Knape som ordförande för SKL och dess dotterbolag SKL Företag AB, som i sin tur äger Dagens Samhälle AB. I tidningsbolaget skedde ett motsvarande skifte för drygt ett år sedan: Stockholmsmoderaten Henry Sténson ersattes som styrelseordförande av socialdemokraten Julia Branting från Malmö.

LÄS MER: Det hemliga spelet bakom Mats Edmans avgång

Enligt Resumés källor försäkrade sig Julia Branting hos partikollegan Lena Micko om att inga förändringar skulle ske i tidningens fristående linje eller ledning till följd av majoritetsskiftet. Men redan den 16 januari 2015 gick Malmös tidigare "starke man" och vice ordförande i SKL, Ilmar Reepalu, S, till kraftigt angrepp på Dagens Samhälles journalistik och Mats Edman i den socialdemokratiskt färgade Dagens Arena. Till saken hör att Julia Branting under ett dussin år har varit chefsstrateg i Malmö stad åt Ilmar Reepalu, som för ett år sedan utsågs till regeringens utredare av vinster i välfärden.

Frågan delar såväl allmänheten som SKL:s styrelse och redaktionen, men Mats Edman hade tagit ställning för privata företags rätt att göra vinst i affärer med offentlig sektor. Kritiken mot Mats Edman trappades under hösten upp av en grupp anställda, anförda av reportern Thord Eriksson, som enligt Resumés källor under resans gång hade täta kontakter med Lena Micko bakom ryggen på tidningsstyrelsen.

LÄS MER: Thord Eriksson: Fel bild av konfilkten på Dagens Samhälle

Konflikten mellan reportrarna och redaktionsledningen ledde till att flera anställda, bland annat båda redaktionscheferna, sjukskrev sig. Konsulter kopplades in för att lösa problemen, som slutade med att Thord Eriksson i december stängdes av och köptes ut med över ett års lön. Två av hans vapendragare på redaktionen, Pelle Bouveng och Maria Ottosson, köptes sedan ut med något mindre fallskärm. I början av mars köptes även Mats Edman ut med två extra årslöner.

SKL är en välkapitaliserad intresseorga­nisation, men har i slutändan inga andra pengar än skattebetalarnas. Dagens Samhälle har aldrig subventionerats, utan är hyggligt lönsam och har kvalificerade medarbetare med ett av branschens högsta lönelägen. Notan för det politiskt grundade bråket kan, baserat på tidigare kända löneuppgifter, därför summeras till minst 8 miljoner kronor, skadan på varumärket oräknad: Kostnad för tre utköpta medarbetare inklusive lönebikostnader blir omkring 2 miljoner kronor. Mats Edmans fallskärm kostar 3–4 miljoner kronor.

LÄS MER: Mats Edman vill täcka "sanning mellan DN och Avpixlat"

Konsulter från Aspro och Betania samt advokater för utköpsförhandlingarna kostar över 1 miljon kronor. Kostnaden för redaktionella konsulter för att ersätta de sjukskrivna bör uppgå till närmare 1,5 miljoner kronor. Rekryteringskonsulterna Novare Executive Search, som ska skaffa en ny chef, brukar kosta minst en kvarts miljon.

Kostnaden för de tre utköpta samt större delen av kriskonsulternas notor tas ur 2015 års resultat, som reducerar rörelsevinsten från 6,5 till 4 miljoner. Då återstår minst 5,5 miljoner kronor som kommer att belasta innevarande års resultat. Om Dagens Samhälle går ungefär som i fjol innebär det att nästan hela vinsten går åt till att betala bråken.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev