Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storbritannien hotar Facebook med skattesmäll

Publicerad: 3 januari 2018, 14:37

Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Foto: b_d solis / Flickr

Brittiska säkerhetsministern kallar plattformsjättarna för "hänsynslösa profitörer" och hotar med att beskatta dem ytterligare om de inte blir bättre på att ta bort radikaliserande och extremt innehåll.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark ZuckerbergStorbritannien

Förra veckan gick den brittiska parlamentsledamoten Damien Collins ut och kritiserade sociala medie-jättarna Facebook och Twitter för att de inte var tillräckligt samarbetsvilliga gällande informationsutlämnande om Rysslands inblandning i Brexit-omröstningen.

– Vad som förvånat mig är att de fullkomligt ignorerat våra förfrågningar. De anser inte att de har något ansvar att undersöka vad som pågår på deras plattformar. De har inte ens tittat på de konton som identifierats i USA och försökt hitta liknande här i Storbritanninen, berättade Collins för the Guardian.

Nu får bolagen ytterligare påtryckning från den brittiska säkerhetsministern Ben Wallace.

Wallace menar att bolag som Facebook genom sin ovilja att plocka bort radikaliserande och extremt material kostar brittiska skattebetalare hundratals miljoner pund i säkerhetskostnader.

– Med anledning av att det extrema innehållet inte plockas bort tvingas vi spendera miljontals pund på att avradikalisera individer. De här bolagen får inte komma undan med det här beteendet och vi kommer att titta på alla möjligheter som finns, inklusive skattefrågor, berättar Wallace för Sunday Times.

Även om plattformarna tagit steg framåt gällande innehåll där barn utnyttjas verkar de inte intresserade av att plocka bort radikaliserande material, berättar Wallace vidare.

Tidigare har även Tyskland infört lagar som bötfäller sociala medie-plattformar om de inte lyckas ta bort hot- och hatfyllt innehåll tillräckligt snabbt.

Facebook, Twitter, Microsoft och YouTube formade tidigare i år "The Global Internet Forum to Counter Terrorism" för att förhindra spridningen av just radikaliserande material på plattformarna.

I ett brev till investerare lovade Facebooks vd Mark Zuckerberg förra året att bolaget under 2018 skulle investera betydande summor för att förhindra hat och hot på plattformen.

– De goda siffrorna (Facebooks kvartalsrapport reds. anm) betyder ingenting om våra tjänster används på ett sätt som inte för människor närmre varandra. Vi menar allvar när vi säger att vi vill förhindra hatet och hoten som finns på vår plattform. Under nästa år kommer vi att investera så mycket i säkerhet att det kommer att påverka vår lönsamhet.

Bolaget hade under det sista kvartalet av 2017 en rörelsemarginal på 50 procent.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.