Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storförlagen tvingade bort magasinspirat

Publicerad: 10 oktober 2008, 06:34

Storförlagen fick magasinspiraten Mygazines.com på knä. Inför hot om en dyrbar rättegång har sajten tagit bort alt copyrightskyddat material.


Mymagazine.com dök upp tidigare i år och lät användare ladda upp scannade sidor från de senaste magasinen och de sattes samman i ett ”bläddervänligt” format. Eftersom ingen lade ut hela tidningar fungerar det ungefär som Bittorrent. Många bidrar med lite och därmed var, tanken att, det skulle vara svårare att beskylla någon för att kränka copyrights trots att hela tidningarna fanns att läsa.

De stora tidskriftsförlagen i både Europa och USA, inklusive Bonniers, tyckte annorlunda och kopplade in ett koppel av advokater. De skickade brev, till postboxen som är uppgiven på sajten, och uppmanade att ta bort allt copyrightskyddat material.

Men det blev ingen reaktion. Nästa steg var att dra ägaren av sajten inför rätta. Vilket inte var så lätt eftersom ingen visste vem ägaren var. Sajten flyttades hela tiden mellan servrar i olika länder men till slut spårades ägaren till Toronto i Kanada.

Darren Andrew Budd heter mannen bakom Mygazines och inför hotet från världens största tidskriftsförlag vek han sig. Sajten är fortfarande igång men innehållet är begränsat. Det finns ett nytt annonssystem anpassat för magasin som frivilligt vill lägga upp sina senaste utgåvor på sajten.
Än så länge har ingen nappat.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.