Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storm mot Boisens publiceringar om digerdöden

Publicerad: 21 januari 2015, 13:07

Frida Boisens publiceringar om digerdöden har ifrågasatts.

Foto: Skärmdump från gt.se.

Åtta artiklar på GT handlade i går kväll om politikern Lena Malms digerdöden-uttalande. Rimligheten i antalet publiceringar kommenterades flitigt i sociala medier. – Vid 20-tiden i går kväll hade vi sammanlagt fyra artiklar, varav en krönika. Det är inga konstigheter, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.


Ämnen i artikeln:

Frida BoisenJack WernerJohanna Frändén

"Man dör skämsdöden", twittrade Aftonbladets Johanna Frändén.

"Jag skakar av orimlighet", GT vinner dagens pajashatt, fåntrattsfluga och fjantmustasch. Tack för mig, adjö", skrev Metros sociala medier-expert Jack Werner under gårdagen och fortsatte:

"Om Lena Malms poäng var att GT som tidning är på väg rakt åt helvete så har GT i dag med all önskvärd tydlighet givit henne rätt".

Aftonbladets Anders Lindberg skrev: "Känns som GT skulle vinna lite på att skaffa en så kallad "nyhetschef".

Det är några av de som kommenterat GT:s publiceringar om Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm efter att hon sagt att GT skulle "dö digerdöden", som Resumé rapporterade om i går.

GT pratade bland annat med göteborgare på stan, demokratiexperten Bruno Kauffman, tryckfrihetsexperten Nils Funcke, Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, andra politiker och sökte Stefan Löfvens presskontakter för en intervju med statsministern. Frida Boisen skrev krönikor i ämnet och lade ut en omröstning om Lena Malm borde avgå efter uttalandet på tidningens sajt. Under kvällen i går fanns en puff med åtta artiklar om politikerns uttalande, vilket fick många att reagera.

Frida Boisen säger:

– Det är förstås alltid välkommet att vi diskuterar publicistik, det är bra. Men vem är det som är orimlig här? GT som publicerar hur en av Göteborgs tyngsta politiker i en debatt slår fast, utan grund, att just en av Göteborgs två lokaltidningar snart "dör digerdöden"? Eller är det en sociala medier-redaktör som kör twitterdrev och publicerar 13 tweets där han förlöjligar en lokaltidning.

Vad säger du om kritiken om att ni blåst på orimligt mycket - ni hade åtta artiklar om digerdöden i går kväll?
– Det tror jag var under en kortare tidsram på vår webb. Vid 20-tiden igår kväll hade vi sammanlagt fyra artiklar, varav en krönika. Det är inga konstigheter, säger Frida Boisen.

Det är även flera som reagerat på att ni ringde Stefan Löfven för kommentar i går. Hur motiverar du det beslutet?
– Ingen företrädare från socialdemokraterna i Göteborg, inklusive det ledande kommunalrådet Anneli Hulthén, ville kommentera Lena Malms agerande, vilket hade varit det naturliga. Då sökte vi partiordföranden för att se om det här var ett uttalande socialdemokratiska partiet ställer sig bakom.

Enligt henne har de fått många reaktioner från läsarna som varit tacksamma över publiceringarna och upprörts över kommunalfullmäktigeordförandens uttalande.

– Likt när GT engagerade sig i frågan om en folkomröstning om trängselskatten är det en högljudd grupp av politiker, journalister och twitterproffs som kritiserar oss – men samtidigt får vi lovord på gatorna i Göteborg, för att vi sticker ut och granskar makten, ifrågasätter Göteborgsandan och är obekväma för dem som styr staden, säger hon och fortsätter:

– Det är som att talmannen i Riksdagen, efter en granskning i berörd tidning, i en offentlig debatt skulle säga att DN, Expressen eller Aftonbladet snart "dör digerdöden". Då tror jag att twittermaffian, som oftast består av personer bosatta i Stockholm, skulle sätta skrattet i halsen.

Lena Malm har ju vad jag förstått fortfarande inte velat prata med er. Ska ni fortsätta gå vidare med detta?
– Vi har sökt henne idag med, men ingen lycka än.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.