Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Större granskning av kändisar som gör tveksam hälsoreklam

Publicerad: 3 maj 2017, 05:45

Amanda Schulman och Hannah Widell har anmälts till KO för sin marknadsföring av kosttillskottet "Hers".

Foto: Pressbild

Konsumentverket sätter influencers under sin lupp, Pressfrihetens dag och Netflix varnar för tv-serie. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Större granskning av kändisar som gör tveksam hälsoreklam
Den senaste tiden har Hannah Widell och Amanda Schulman fått kritik för marknadsföringen av deras kosttillskott "Hers" som har tveksamma hälsoeffekter. I slutet av förra veckan anmäldes duon till Konsumentverket. Nu meddelar KO att de inleder en större granskning av kändisar som gör reklam för tvivelaktiga hälsopreparat i sociala medier. Inom kort kommer ett femtiotal kända hälsoprofiler att bli kontaktade av myndigheten. Det säger Anna Lindström, jurist vid Konsumentverket, till DN.
– Det rör sig om ett femtiotal företag, bloggare och sociala medier-användare som kommer att få information som slår fast vad de får och inte får göra när det gäller marknadsförening av hälsokost och kosttillskott, säger hon.

De som inte följer reglerna riskeras att dömas till vite.

Pressfrihetens dag i dag
Den tredje maj är pressfrihetens dag. Det uppmärksammar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson genom en krönika om de fängslade journalisterna runt om i världen. Däribland Dawit Isaak.
"Dawit Isaak och de 258 andra journalister som runt om i världen spärrats in bara på grund av sitt yrke är symboler för något större. Det är också alla reportrar, fotografer och redaktörer som skadas och dödas i kris- och krigsområden".

Netflix varnar för tv-serie
Serien "13 reasons why" har kritiseras för att romantisera självmord. Efter kritikstormen väljer nu Netflix att lägga till varningar för den som vill se serien.
"Den är extremt triggande att se på. Snälla, se den här serien med försiktighet och tänk på att den kan göra så att du hamnar på en mörk plats. Om du kämpar med svårigheter, snälla se den inte", har skådespelaren Paris Jackson skrivit på Instagram enligt Nöjesbladet.

Obama hyllar programledarens gripande berättelse
I gårdagens program berättade programledaren Jimmy Kimmel om hur hans son Billy var nära att dö av hjärtfel strax efter födseln. I den tårdrypande berättelsen gjorde han också en politisk poäng: pengar ska inte avgöra om barnet får vård eller ej. Det hyllades av ex-presidenten Barack Obama.
"Bra sagt, Jimmy. Det är precis därför vi kämpade så hårt för ACA, och det är skälet till att vi måste skydda barn som Billy. Och grattis!" skriver Obama på Twitter.

Kritik mot Hexagons bristande kommunikation
Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén är misstänkt för insideraffärer. Den bristande informationen från bolaget kring processen har lett till ett skadestånd på sex miljoner kronor. På gårdagens bolagsstämma fick Hexagon kritik för bristen på transparens.
– Vi blev ledsna över det här skadeståndet på sex miljoner kronor. Är man vd i publikt bolag gäller andra spelregler. En sådan är att man måste kommunicera all kurspåverkande information, saAktiespararnas representant Gunnar Ek på stämman enligt SvD.

Twitteraktien steg efter kändisköp
Tv–personligheten Mark Cuban berättade igår att han börjat köpa in sig i Twitter. Orsaken: "företaget har äntligen fått ordning på sin AI-verksamhet". Hans positiva utlåtande fick aktien att rusa och stängde i går kväll på plus 4,2 procent, enligt CNBC. Mark Cuban är domare i tv-programmet "Shark Tank" och ägare till NBA-laget Dallas Mavericks.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.