Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storsatsning: Sveriges Radio har 94 medarbetare på Bokmässan

Publicerad: 25 september 2015, 07:45

Författaren Björn Ranelid under Bokmässan förra året

Foto: Niklas Maupoix

Omkring 1100 journalister är ackrediterade till årets Bokmässa. Sveriges Radio satsar extra hårt och har 94 medarbetare på plats i Göteborg, enligt Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Public ServiceBokmässanSveriges Radio

Med 1100 pressackrediteringar lockar bokmässan i Göteborg fler journalister än Almedalen som hade 800 journalister på plats i år. Sveriges Radio gör en storsatsning och har 94 medarbetare på plats enligt Dagens Nyheters siffror.

– Journalister gillar att umgås med varandra, så enkelt är det, säger medieanalytikern och Norstedts kommunikationschef Olle Lidbom till DN som också anser att Sveriges Radios stora bemanning väcker frågor:

– Haha. Jag vet inte vad jag ska säga. Det låter som att det är mycket journalistik som just nu inte bedrivs på andra ställen – alla är ju här.

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl:
– Du har inte kollat upp ackrediteringslistan själv, hur vet du då att det stämmer? säger han till Resumé.

– Vi gör ett tiotal program nere på plats och har en omfattande bevakning. I andra hand finns det många människor från hela världen i Göteborg, personer som normalt sett är svåra att få tillgång till. Bokmässan är ett tillfälle att intervjua dem till senare produktion. Det gör det rationellt att bemanningen är så omfattande.

Står er bemanning i proportion till allmänintresset?
– Det skulle jag säga, varken du eller jag vet hur många som är på plats och många av våra medarbetare är där för att fylla på med innehåll som kommer sändas under hästen, säger Björn Löfdahl och fortsätter:

– Det finns också en idé att vi ska komma ut och sända och visa upp oss utanför huset för den publik som programmen vänder sig till. Det finns också medarbetare som är där för att visa upp två av våra senaste lanseringar, barnappen "Radioapan" och de nya riktlinjerna för sociala medier.

Det finns fler journalister på plats på Bokmässan än under politikerveckan i Almedalen. Anser du att Bokmässan är viktigare än Almedalen?
– Det är en intressant fråga. Nej, så är det så klart inte. Det finns nog en rad orsaker till att det är så många journalister på Bokmässan. En trolig förklaring är att många kulturredaktioner vill spara pengar och därför passar på att träffa så många som möjligt för senare tillfällen.

Det är också en bra kontaktyta för journalister?
Absolut är det så, men det är en ganska liten del. Det handlar om att jobba och minglandet är en marginalfråga som blivit uppförstorad.

Bokmässans presstjänst meddelar att listan med alla ackrediteringar blir offentlig på söndag.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.