Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storslam för Erik Niva

Publicerad: 8 juni 2012, 10:39

Aftonbladets Erik Niva tog storslam i Guldskölden.

Foto: Aftonbladet.

Aftonbladets stjärnreporter Erik Niva tog storslam i Guldskölden och utsågs till Sveriges bästa sportjournalist alla kategorier av svenskafans.com: s läsare


Aftonbladets profilerade sportjournalist Erik Niva tog slorslam i  Guldskölden.

I tävlingen där svenskafans.com: s läsare utser Sveriges  bästa sportjournalister mottog Erik Niva tre guldsköldar; årets  krönikör, årets bloggare (tillsammans med Simon Bank) och årets bästa  sportjournalist alla kategorier.

Erik Niva befinner sig i Warsawa  och förbereder sig för kvällens EM-premiär.

Det är tredje året i rad han  röstas fram till Sveriges bästa sportjournalist alla kategorier av  svenskafans.com: s läsare.

I år blev det inte mindre än tre guldsköldar;  bästa sportkrönikör, bästa sportblogg (tillsammans med Simon Bank) och  Sveriges bästa sportjournalist alla kategorier:

– Jag är oförskämt  stolt som bara en norrlänning kan vara. Jag är häpen av att vinna  utmärkelsen tre år i rad, säger Erik Niva till resume.se

I Aftonbladets Sportbladet har Erik Niva i flera år försökt förklara fotbollens roll i samhället i sina långa texter.

–  Jag försöker genomgående att göra en journalistik där fotbollen är världens  största sport, men också världens största kulturfenomen. Jag refererar  aldrig matcher utan vill i stället sätta fotbollen i ett större  sammanhang.

De senaste åren har Erik Niva fått kombinera de  djuplodande reportagen med webb-tv, twittrande och bloggande. Han ser  det som en stor utmaning att vara relevant även i de nya kanalerna.

– Twitter är bara ett sätt för mig att vidarebefordra mina egna och  andras texter. Jag ser det inte som ett forum där jag kan åstadkomma  några stordåd.

Du sätter ofta fotbollen i en större kontext. Hur kommer det att märkas om man tänker på den politiska situationen i Ukraina?
– Man måste se det för vad det är. EM spelas i två oroliga länder som har  problem av olika karaktär. Samtidigt är det viktigt att värdera lägena.  Ibland måste en match bara vara en match. När Sverige möter England  kommer fotbollen vara i fokus.

Finns det någon förebild för dig som sportjournalist med ambitionen att sätta fotbollen i en samhällskontext?
– Det som hände var att jag flyttade till England i slutet av  nittiotalet. Då kom jag i kontakt med den anglosaxiska  berättartraditionen. En bok som påverkade mig väldigt mycket under den  tiden var "Football against the enemy" av Simon Kuper. Sen har  utvecklingen gett mig möjligheter att skriva på det sättet jag gör i  dag. Fotbollen har blivit den enskilt viktigaste sporten och intresset  har vuxit explosionsartat i Sverige de senaste tjugo åren.

Har du något drömprojekt framöver?
– Det är att få ordning på min logistiska tillvaro. Eftersom som jag ska  vara tillgänglig i alla kanaler måste jag bli mer effektiv. Det kanske  är lite torrt för att vara ett drömprojekt men jag gjorde en stor  reportageserie världen över under förra året som var väldigt krävande.

Vilka vinner EM?
– Tyskland. Det är deras tid.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.