Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 8 juni 2012, 10:39
Aftonbladets Erik Niva tog storslam i Guldskölden.
Foto: Aftonbladet.
Aftonbladets stjärnreporter Erik Niva tog storslam i Guldskölden och utsågs till Sveriges bästa sportjournalist alla kategorier av svenskafans.com: s läsare
Aftonbladets profilerade sportjournalist Erik Niva tog slorslam i Guldskölden.
I tävlingen där svenskafans.com: s läsare utser Sveriges bästa sportjournalister mottog Erik Niva tre guldsköldar; årets krönikör, årets bloggare (tillsammans med Simon Bank) och årets bästa sportjournalist alla kategorier.
Erik Niva befinner sig i Warsawa och förbereder sig för kvällens EM-premiär.
Det är tredje året i rad han röstas fram till Sveriges bästa sportjournalist alla kategorier av svenskafans.com: s läsare.
I år blev det inte mindre än tre guldsköldar; bästa sportkrönikör, bästa sportblogg (tillsammans med Simon Bank) och Sveriges bästa sportjournalist alla kategorier:
– Jag är oförskämt stolt som bara en norrlänning kan vara. Jag är häpen av att vinna utmärkelsen tre år i rad, säger Erik Niva till resume.se
I Aftonbladets Sportbladet har Erik Niva i flera år försökt förklara fotbollens roll i samhället i sina långa texter.
– Jag försöker genomgående att göra en journalistik där fotbollen är världens största sport, men också världens största kulturfenomen. Jag refererar aldrig matcher utan vill i stället sätta fotbollen i ett större sammanhang.
De senaste åren har Erik Niva fått kombinera de djuplodande reportagen med webb-tv, twittrande och bloggande. Han ser det som en stor utmaning att vara relevant även i de nya kanalerna.
– Twitter är bara ett sätt för mig att vidarebefordra mina egna och andras texter. Jag ser det inte som ett forum där jag kan åstadkomma några stordåd.
Du sätter ofta fotbollen i en större kontext. Hur kommer det att märkas om man tänker på den politiska situationen i Ukraina?
– Man måste se det för vad det är. EM spelas i två oroliga länder som har problem av olika karaktär. Samtidigt är det viktigt att värdera lägena. Ibland måste en match bara vara en match. När Sverige möter England kommer fotbollen vara i fokus.
Finns det någon förebild för dig som sportjournalist med ambitionen att sätta fotbollen i en samhällskontext?
– Det som hände var att jag flyttade till England i slutet av nittiotalet. Då kom jag i kontakt med den anglosaxiska berättartraditionen. En bok som påverkade mig väldigt mycket under den tiden var "Football against the enemy" av Simon Kuper. Sen har utvecklingen gett mig möjligheter att skriva på det sättet jag gör i dag. Fotbollen har blivit den enskilt viktigaste sporten och intresset har vuxit explosionsartat i Sverige de senaste tjugo åren.
Har du något drömprojekt framöver?
– Det är att få ordning på min logistiska tillvaro. Eftersom som jag ska vara tillgänglig i alla kanaler måste jag bli mer effektiv. Det kanske är lite torrt för att vara ett drömprojekt men jag gjorde en stor reportageserie världen över under förra året som var väldigt krävande.
Vilka vinner EM?
– Tyskland. Det är deras tid.