Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Största ägarens krav på Schibsted efter #metoo

Publicerad: 19 december 2017, 12:59

Kjersti Løken Stavrum, administrativ direktör för Schibsteds huvudägare signalerar att man förväntar sig mer av mediekoncernens ledning.

Schibsteds huvudägare, Stiftelsen Tinius, har tydliga förväntningar på koncernens arbete mot jämställdhet och mångfald och efterlyser fler kvinnor på ledande positioner. Det skriver stiftelsen i ett officiellt uttalande.


Ämnen i artikeln:

#MeTooMediebranschenSchibstedMångfald

Det är första gången någonsin som Stiftelsen Tinius kommer med tydliga krav på Schibsteds verksamhet, utöver stadgar.

Så här skriver stiftelsen i uttalandet

”Stiftelsen Tinius är skyldiga, i enlighet med bolagets stadgar, att arbeta för att: "Schibsteds utgåvor ska eftersträva kvalitet och trovärdighet. De måste försvara värderingar som religionsfrihet, tolerans, mänskliga rättigheter och demokratiska principer." Därför förväntar sig stiftelsen att Schibsted ska fastställa tydliga, mätbara mål och genomföra öppna processer för att säkerställa jämlikhet och mångfald på alla nivåer i organisationen.”

Stiftelsen som äger 26,1 procent av aktierna i mediekoncernen kommer med uttalandet efter en tid turbulent tid för bolagets draglok i Sverige, Aftonbladet. För två veckor sedan sjukskrev sig publishern Sofia Olsson Olsén efter intensiva veckor där hennes ledarskap under #metoo har kritiserats. Bland annat stoppade hon publiceringen av Dokumentet 2.0 som skulle samla anonyma berättelser om sexuella trakasserier från Aftonbladets redaktion. Även i Norge har det framkommit flera avslöjanden med tv-kanalen TV2 i centrum.

I en intervju med den norska branschtidningen Kampanje utvecklar stiftelsens administrativa direktör Kjersti Løken Stavrum vilka förväntningar man har på Schibsted.

– Mot bakgrund av diskussionerna om ökad mångfald och fler kvinnor inom mediebranschen och även i Schibsted ville styrelsen formulera sin syn på detta område och förtydliga vilken roll stiftelsen vill ta.

– Uttalandet är ett uttryck för att styrelsen anser att detta är viktigt och att de vill signalera att det också behövs åtgärder.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.