Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Största Black Lives Matter-sidan på Facebook var fejkad

Publicerad: 10 april 2018, 07:19

Den fejkade Black Lives Matter-sidan på Facebook hade nära 700 000 följare och var mer än dubbelt så stor som den officiella Facebooksidan. En uppsatt person inom den australiensiska fackföreningsrörelsen är anklagad för att ligga bakom sidan och ska ha lurat till sig 100 000 dollar.


Ämnen i artikeln:

FacebookRasism

CNN ligger bakom avslöjandet som visar att den största Facebooksidan för Black Lives Matter-rörelsen är fejkad. En högt uppsatt representant från National Union of Workers i Australien har tagits ur tjänst sedan han anklagats för att ligga bakom den fejkade Facebooksidan och över 100 domäner kopplade till svartas rättigheter i USA.

På Facebooksidan ska han ha uppmanat rörelsens supportrar att ge donationer – och lyckats – totalt handlar det om 100 000 dollar (motsvarande 838 220 kronor). Den fejkade sidan hade mer än dubbelt så många följare som Black Lives Matters officiella Facebook.

I kontakten med CNN förnekar den anklagade fackföreningstoppen, som är vit, att han har drivit sidorna. National Union of Workers har också inlett en utredning med anledning av CNN:s avslöjanden.

Bland sidorna domänerna mannen har registrerat återfinns blacklivesnews.com, blackkillingsmatter.com och backfists.com. En av sajterna, som uppmanat supportrar att ge donationer, var kopplad till den misstänktes jobbmejl.

Black Lives Matter har avböjt att kommentera händelserna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookRasism

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.