Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storsuccé för Malmö Stads torggängare

Publicerad: 11 december 2012, 15:11

Skärmdump från TV4 Play

Malmö Stads ovanliga grepp att göra en film om så kallade torggängare vid Segevångs torg i Malmö gör storsuccé. Filmen har redan hunnit få 29 000 visningar och ligger i samma härad som Bonde söker fru och Skavlan: – Vi gjorde filmen för att väcka engagemang. Det kan man lugnt säga att vi har lyckats med, säger Åsa Björklund, kommunikatör på Malmö Stad.


Ämnen i artikeln:

Malmö Stad

”Förutom att insatsen ger nya arbetstillfällen i Segevång hoppas man att detta ska lyfta torget och locka Segevångsborna att vistas mer här”.
Så beskriver Malmö Stad sitt torggängarprojekt, som på kort tid har blivit en snackis.

– Vi gjorde en ordentlig riskanalys innan, men idag har 29 000 sett filmen. Vi var förstanyhet hos Expressen dagen efter vi släppte filmen och hamnade även i TV4:s morgonsoffa, säger Åsa Björklund.

Bakgrunden till det hela är att Malmö Stad driver ett så kallad Områdesprogram fram till och med 2015.

Tanken är att väcka uppmärksamhet och engagemang bland de boende. Fem stadsdelar ingår i projektet, varav en är just Segevång.

Här gjorde man alltså en film med så kallade torggängare. Dessa gick på torget mellan 9-16 och gjorde allt för att skapa liv där. De satt och läste på en bänk, hade fikarast eller åt lunch där.

Tanken var att folk skulle reagera och så har verkligen blivit fallet.  
En del har sökt jobb, medan andra har varit riktigt förbannade:
–  De har mailat mig personligen eller skrivit om det på sociala medier. Men då vi har förklarat att det inte är på riktigt har de ursäktat sig och i stället tyckt att det var en genialisk idé, säger Åsa Björklund.

20 kommunikatörer är inblandade i projektet, men när filmidén väl föddes tog det bara ett par dagar att genomföra den.

Manus skrevs på tisdagen, man hittade anställda i Malmö som kunde agera skådespelare kort därefter och inspelningen av filmen skedde under onsdagen. Dagen efter gick filmen upp.

Malmö Stad har efter det att filmen visats fått in mängder av idéer med hur torget skulle kunna förnyas.

Ett förslag rör att torget skulle kunna varieras utefter årstiderna så att man exempelvis gör om det till en skridskobana under vintern, ett annat att man skulle riva torget och skapa ett tivoli i stället.

Andra efterlyser bättre service i form av exempelvis torghandel med fiskbilar och liknande.

Malmö Stad presenterar de förslag man går vidare med på torget den 20 december:
– Vi har inte riktigt kunna mäta effekten av filmen annat än i antalet delningar och visningar. Men om man tittar på webbstatistiken för tv ser man vi ligger på samma nivåer som Bonde Söker Fru och Skavlan, säger Åsa Björklund.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Malmö Stad

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.