lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Stort annonsbedrägeri avslöjat – lurade till sig miljoner varje dag

Publicerad: 21 december 2016, 06:53

Foto: Mostphotos

Stora annonsörer och medier drabbat av det största annonsbedrägeriet hittills, public service finansiering ska utredas och Facebook stäms för IS-propaganda. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Digital marknadsföringOnlinevideoFacebookMediaMedierPublic Service

FT

Fredrik Thambert


Stort annonsbedrägeri avslöjat – lurade till sig miljoner varje dag
Ryska bedragare har kommit över miljontals dollar per dag genom ett avancerat system som lurat annonsköpare, skriver Fortune. Enligt tidningen är dettta det största annonsbedrägeriet någonsin. Det är organisationen White Paper som slagit larm om att de största annonsörerna och publicisterna i USA är drabbade av fusket.

Upplägget bygger på att bedragarna skapat omkring 600 000 falska IP-adresser som sedan registrerats hos riktiga operatörer. De har sedan, genom ett avancerat botnät, betett sig som riktiga internetanvändare när de surfat runt. De falska användarna har sedan genererat 200-300 miljoner visningar dagligen av videoannonser i premiumformat. För annonsörerna ser det ut som att deras annonser ses av miljontals besökare, när det i själva verket är botnätet som står för besöken.
– Vi har aldrig tidigare sett en så sofistikerad metod, säger Michael Tiffany, vd på White Ops, till Fortune.

Public service finansiering ska utredas
Förra veckan meddelade Norges kulturminister att landet slopar tv-licensen. I går gick Sveriges motsvarighet Alice Bah Kuhnke ut och berättade att regeringen ska utreda finansieringen av public service inför nästa tillståndsperiod. En parlamentarisk kommitté ta fram ett konkret förslag för finansiering där pengarna även i fortsättningen ska hanteras åtskilt från statens budget. Den ska också avgöra om betalningsskyldigheten ska fortsätta kopplas till innehav av viss mottagningsutrustning och hur den utrustningen ska definieras i så fall, skriver TT. 30 september nästa år ska resultatet presenteras.

Sociala medie-jättar stäms för IS-propaganda
Anhöriga till offer i terrordådet i Orlando, där 50 människor miste livet, stämmer Facebook, Twitter och Google för att sprida IS-propaganda. De hävdar att dessa bär ansvar för att skytten Omar Mateen radikaliserades, enligt The Verge.

Facebook börjar med liveradio
Tidigare i år lanserade Facebook möjligheten att sända livevideo direkt på det sociala nätverket. Framöver går det också att sända ljud i en tjänst kallad Audio Live. Till en början är det bara ett fåtal utvalda som får tillgång till verktyget, bland annat BBC World och bokförlaget Harper Collins, rapporterar Techcrunch.

Krönika: "När Lundström slutar är det lika bra att lägg ner Kobra"
Igår meddelade programledaren Kristoffer Lundström att han slutar efter 15 år med SVT:s Kobra. Aftonbladets tv-kritiker Jan-Olov Andersson tycker att det därmed är läge att skrota kulturmagasinet.
"Tycker dock att programmet i sig gått lite i stå de senaste säsongerna och att lägga till en programledare (Lina Thomsgård) blev inte bättre, snarare tvärtom. Det är inte henne i sig det är fel på, men Lundström behöver svängrum, det är därför man har gillat "Kobra", för att få se och höra hans högst personliga utläggningar och vara med om hans spännande möten med kulturpersonligheter man inte sällan inte visste att man var intresserad av" skriver han.

Klart med ny säsong av Jordskott
SVT:s succéserie "Jordskott" fortsätter nästa år. Den andra säsongen består av åtta nya avsnitt och har premiär hösten 2017, skriver Expressen. Inspelningarna drar igång i januari och Moa Gammel återvänder i huvudrollen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev