Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Storytel köper Norstedts

Publicerad: 22 juni 2016, 05:22

Foto: Storytel och Wikimedia Commons

Ljudbokstjänsten köper förlagsjätten Norstedts, Allers byrånätverk Ahead Group närmar sig miljarden efter OTW-köpet och Instagram passerar en halv miljard användare.


Ämnen i artikeln:

SpotifyNorstedtsInstagramAller MediaStorytelOTW

Storytel köper Norstedts
Ljudbokstjänsten köper förlagsjätten Norstedts för 150 miljoner kronor på skuldfri basis, skriver Di. Rabén & Sjögren ingår i gruppen som köps, och affären finansieras främst av banklån. Köpet är ett i raden av flera förvärv den senaste tiden. Förra året köpte Storytel förlaget Masolit Media där bland annat förlaget B Wahlströms ingår och tidigare i år köptes danska konkurrenten Mofibo. Med det senaste förvärvet Norstedts räknar Storytel, som är noterat på Aktietorget, med att omsätta omkring 900 miljoner kronor per år.
– Det känns som en extremt rolig affär, en drömaffär. Att vi kan föra samman Storytels teknik och plattform med Sveriges bästa författtare gör att vi kan sprida dem ännu bättre, säger Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel till Di och kommenterar vidare köpesumman:

Det känns som en rimlig och bra överenskommelse. Om man tittar på Norstedts utgivning av ljudböcker så är den ganska begränsad i dag. Det finns goda möjligheter för oss att göra ljudböcker av deras katalog och nyheter och det finns såklart en bra ekonomi i det.

Norstedts ägare KF ska ha velat sälja förlaget i tre år för att istället fokusera på kärnverksamheten Coop. Norstedts omsatte 2015 435 miljoner kronor och gjorde 37 miljoner kronor i vinst.

Efter Allers köp av OTW – byrånätverket närmar sig miljarden
Efter en rad förvärv lanserade Aller Media tidigare i vår det nordiska byrånätverket Ahead Group. Nätverket omsatte då 700 miljoner kronor och omfattade 350 anställda, varav 180 som jobbar på norska myndigheter, enligt Kampanje. Ingår gör bland annat Redink, Hyper, OMG och Nova Vista – samt Make Your Mark. Vd för nätverket är Bente Klemetsdal, tidigare försäljningschef på Aller och SBS Radios förre vd.

I och med köpet av OTW, som ska ingå i nätverket, uppgår nu dess omsättning till omkring 850 miljoner kronor och 415 anställda. Nätverket räknas nu till ett av Nordens största, enligt den norska tidningen.

Bittorrent lanserar nyhetskanal
Fildelnings- och streamingtjänsten Bittorrent är på väg att bli ett mediehus. Man uppges nämligen söka en nyhetschef som ska ansvara för en redaktion på Bittorrents kontor i San Fransisco, enligt uppgifter till Variety, skriver Omni. Enligt källan ska man lansera en nyhetskanal i samband med det amerikanska valet i höst.

Spotify tvingar sina anställda att lyssna på reklam
Musikjätten satsar på att dra in mer pengar via annonsintäkter, enligt en intervju med Spotifys omsättningschef Jeff Levick i Wall Street Journal. Han berättar att han tvingar alla anställda programmerare och produktanställda att använda gratisversionen i åtminstone en vecka för att för skaffa försåelse för användarupplevelsen.

Instagram har passerat en halv miljard användare
Bara sedan i september 2015 har antalet månatliga användare på den Facebookägda fotodelningstjänsten ökat med 100 miljoner, och på två år har man förbubblat användarantalet. Nu har man alltså fler en 500 miljoner månatliga användare och över 300 miljoner dagliga – 95 miljoner bilder laddas upp per dag. Instagram har dubbelt så många användare som Snapchat. Det skriver Omni som hänvisar till Techcrunch.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.