Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Strejken över

Publicerad: 11 juni 2012, 06:15

Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega, hävdar att Unionen valde att strejka helt i onödan.

Foto: Pressbild.

17 Carat-anställda anslöt sig till Unionens strejk under torsdagen, men under söndagskvällen enades Almega, Medieföretagen och Uninonen har om ett nytt kollektivavtal. Strejken är därmed avblåst.


Ämnen i artikeln:

UnionenCarat

Resume.se kunde i fredags berätt hur fackförbundet Unionen varslat om  strejk och att detta bland annat omfattade egna leverantören Carat.  Unionens marknadschef Fredrik Nilsson uppgav att de att hela endast var  ett "märkligt sammanträffande".

Almega Tjänsteföretagen,  Medieföretagen och Unionen avblåser nu strejken. Detta efter att  parterna kommit överens om ett nytt kollektivavtal under söndagen:
–  Vi har gått igenom viktiga förändringar i kollektivavtalet. Det gjorde  att vi kunde gå med på Unionens krav på lönehöjningar, säger Charlott  Richardson, förbundsdirektör på Medieföretagen.

Det nya avtalet  innebär löneökningar på 2,6 procent samt ytterligare 0,2 procent från  tidigare avtal om kompetensutveckling.

Alla anställda är också  garanterade en löneökning på 300 kronor oavsett prestation och  måluppfyllelse:
– Hade Unionen varit beredda att förhandla om  dessa förändringar innan de varslade om strejk hade vi kunnat träffa  avtal redan då. Nu valde Unionen istället att helt i onödan strejka  istället för att förhandla, säger Stefan Koskinen förbundsdirektör på  Almega Tjänsteföretagen.

Det nya avtalet börja gälla från och med  den 10 juni i stället för den 1 maj, vilket innebär att de anställda  missar lönehöjningar för perioden däremellen.

Det nya avtalet innebär också:
– Företrädesrätt till anställning gäller inte vid tidsbegränsade anställningar kortare än en månad.
– Föräldralön begränsas för inkomstnivåer över 15 prisbasbelopp.
– Alla tidsbegränsade anställningar får en inbyggd provanställning under de första sex månaderna.
– Övertidstaket höjs till 200 timmar med möjlighet att lokalt komma överens om ytterligare 100 timmar övertid.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

UnionenCarat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.