Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Strejken snart över

Publicerad: 4 februari 2008, 10:36

Manusförfattarnas strejk i Hollywood är förmodligen över inom kort. Enligt uppgifter i amerikanska medier kommer strejken att upphöra den här veckan.


Läs mer om WGA-strejken:

- Islossning i Hollywood

- Talk shows startar på nytt i USA

- Slutsnackat – så drabbas svensk tv

Det har i morgon gått tre månader sedan avtalsförhandlingarna mellan manusförfattarna och tv-bolagen i Hollywood havererade. Nu ser det ut som att branschens mest kostsamma strejk på 20 år är på väg mot ett slut.

I helgen satte sig de två parterna – Writers Guild of America och Alliance of Motion Picture & Television Producers – för att skriva ett utkast till ett nytt avtal.

– Det är inget färdigt avtal. Men fredag var en bra dag, säger en källa till Variety som har en omfattande bevakning av strejken.

Meningsskiljaktigheterna har främst rört fördelningen av intäkter från nya medier-området. Manusförfattarna har tills i dag inte fått en dollar av intäkterna från streamat material på tv-bolagens hemsidor, och ersättningen har dessutom varit låg från betald nedladdning.

Tv-bolagen menar å sin sida att storleken på intäkterna från nya medier är osäker i dagsläget.

Men alla är överens om att det här avtalet är det första som berör det nya medielandskapet – därför vill båda parter ha ett gynnsamt avtal eftersom det kommer bli vägledande i många framtida förhandlingar. Ett dåligt grundavtal om VHS-försäljningen blev vägledande även inför förhandlingar om intäkter från DVD-försäljning, vilket manusförfattarna inte har glömt.

Att man nu både satt sig ner och talat och dessutom kommit fram till ett utkast beror på flera faktorer.

LA Times konstaterar att det är den mest kostsamma strejken på 20 år. Detta har främst känts hos tv-bolagen som sett vårsäsongen bli allt kortare. Den 15 februari anses vara ett avgörande datum för att den återstående tv-säsongen ska gå att rädda. Produktionen av pilotavsnitten inför hösten måste också inledas då. För filmdelen av branschen går det att vänta ytterligare några veckor innan arbetet måste återupptas för att inte premiärdatumen 2009 måste flyttas.

Samtidigt har tiden varit påfrestande för manusförfattarna som sett sig bli omsprungna av regissörerna som tidigt fått ett nytt avtal. Nu förhandlar även producentföreningen som också kan få ett bra avtal utan en kännbar strejk.

Det yttre trycket på manusförfattarna växer också. Deras arbetsstopp innebär att en hel bransch som sysselsätter tusentals människor ligger nere.

Och det som enar alla, oavsett om det gäller manusförfattare eller bolag inom film eller tv, är Oscar Night den 24 februari. Det är branschgalan nummer ett, i en bransch som tycker om att festa. Och den verksamheten har också legat nere under det senaste kvartalet.

I en krönika i LA Times skriver Rachel Abramowitz om stämningen i Hollywood:
”När ska Los Angeles befrias från den tsunami av dysterhet som har svept in över Burbank, Beverly Hills och Westside?”

Faller alla bitar på plats under veckan blir Oscargalan 2008 mindre en summering av året som gått och mer en gigantisk, direktsänd kickoff.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.