Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Strix JO-anmäler kammarrätten

Publicerad: 14 april 2008, 08:19

Strix-reportern Viking Johansson fick avslag på en begäran om en allmän handling i ett Säpo-mål och överklagade ärendet till kammarrätten. Där valde man att avskriva ärendet efter ett "informellt samtal" med Säpo. Nu JO-anmäler Viking Johansson kammarrätten i Stockholm.


Historien började i somras när Strix-reportern Viking Johansson begärde ut en cd-skiva som förekom i ett terroristmål hos Säkerhetspolisen. Han fick avslag med motiveringen att Säpo inte kunde bekräfta om den begärda handlingen förekom eller inte förekom i förundersökningen.

Johansson överklagade till kammarrätten som informerade Säpo om överklagandet och gav dem tillfälle att ompröva beslutet. Senare fick Viking Johansson besked från kammarrätten att man haft ett "informellt samtal" med Säpo. Samtalet ledde till att Säpo på nytt gav Johansson avslag och därefter meddelade kammarrätten att man skulle avskriva fallet.

Senare har Johansson fått rätt av Regeringsrätten, som gett kammarrätten i uppdrag att ta upp ärendet på nytt. Och Viking Johansson JO-anmäler nu kammarrätten.

Han medger att han inte lidit någon rättsförlust av agerandet men att han lidit en avsevärd tidsförlust på grund av hanteringen. Dessutom skriver Johansson:

"Det inträffade framstår dessutom som oroväckande eftersom Säkerhetspolisen synes ha intagit en särställning som part hos kammarrätten i Stockholm. [...] Enligt min uppfattning är det oacceptabelt att en domstol har informella överläggningar/samtal med den ena parten utan att den andra parten ges möjlighet till insyn, eller när som erfordras, att bemöta detta".

Han kräver att JO utreder hela hanteringen av hans ärende.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.