Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ström hotas av miljardskadestånd

Publicerad: 31 maj 2011, 15:11

Pernilla Ström hotas av ett gigantiskt skadestånd för sin roll i HQ AB:s styrelse och är svartlistad av Finansinspektionen. Hon ersattes förra veckan av Carl-Johan Bonnier i Sydsvenskans styrelse, men sitter kvar i Bonnier AB:s styrelse. – Vårt förtroende för henne har inte rubbats på något sätt, säger ordförande Carl-Johan Bonnier.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanCarl-Johan Bonnier

truefalse

Pernilla Ström fick lämna Sydsvenskans styrelse. Foto: Bonnier.

Pernilla Ström är ekonomijournalisten som blev analytiker och styrelseproffs. Hon jobbade på ­Expressen, DN och Veckans Affärer och hade erfarenhet från finansbranschen från Öhman Fondkommission när hon anlitades i en rad styrelser.

När hon 2001 valdes in i Bonnier AB:s styrelse var hon vd på Blockbid. Hon har sedan bland annat suttit i styrelserna för Academedia, Salus­Ansvar, Q-Med, KappAhl och Swedish Meats. I dag sitter hon i styrelsen för Uniflex och Sweco.

År 2006 valdes hon in i HQ AB:s huvudstyrelse. När dotterbolaget HQ Bank kraschade­ förra sommaren efter att Finansinspektionen, FI, hade dragit in tillståndet avgick hela styrelsen. Vid bolagsstämman förra veckan presenterade den nya styrelsen skadeståndskrav på 2,2 miljarder kronor mot tio personer, bland dem Pernilla Ström.

Pernilla Ström tog förra hösten öppen strid i medierna mot Finansinspektionens generaldirektör Martin ­Andersson, som hon bland annat anklagade för att bedriva en ”gammaltestamentlig straffexpedition” mot HQ-styrelsen.

I november valdes hon in i styrelsen för sin gamla arbetsgivare Öhman Fonder. Men i mars förklarade Finans­inspektionens styrelse att hon inte var lämplig att ingå i styrelsen för något finansiellt företag i Sverige. FI utövar tillsyn över och ska formellt godkänna styrelserna i landets 3 700 finansiella företag.

Pernilla Ström valdes in i Sydsvenskans styrelse i mars 2008, samtidigt som Jonas Bonnier tog över som ordförande.

Vid bolagsstämman förra veckan lämnade hon styrelsen och ersattes av Carl-­Johan Bonnier. Samtidigt lämnade Sydsvenskans tidigare vd Inge Gyllin och ersattes av Bonnierförlagens förre vd Per-Olof Atle.
– Per-Olof Atle och jag har båda den erfarenhet och kunskap som kan användas för styrelseuppdrag i Bonnier AB:s företag, säger Carl-Johan Bonnier. Vi har ett intresse för och engagemang i Sydsvenskan.

Pernilla Ström sitter efter bolagsstämman förra veckan kvar i moderbolaget Bonnier AB:s styrelse, där Carl-Johan Bonnier är styrelseordförande.
– Vi gör nu en översyn av våra styrelser i samband med organisationsförändringar, förklarar Carl-Johan Bonnier. Pernilla Ström kommer att ha andra engagemang inom koncernen. Vilka kan jag inte säga ännu.

Har ert förtroende för Pernilla Ström påverkats av att Finansinspektionen har bedömt henne som olämplig i finansiella bolagsstyrelser?

– Nej, vi har fullt förtroende för Pernilla. Hon har hög integritet, stor kunskap och gott omdöme. Hon kvarstår i Bonnier AB:s styrelse och jag hoppas att hon kan göra insatser för koncernen även fortsättningsvis.

Resumé har utan framgång sökt Pernilla Ström.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.