Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Strömbäck: Misstron om invandring inte mediernas fel

Publicerad: 14 juni 2017, 05:09

Foto: Kristina Sahlén / Carl-Johan Söder/SVT

Jesper Strömbäck svarar Anna Hedenmo och Jan Helin i debatten om misstro mot invandring, Verizon bekräftar köp av Yahoo och the Guardian blir tabloid. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

Jesper StrömbäckNew York TimesAnna HedenmoVerizonYahooThe GuardianUberJan Helin

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Strömbäck: Misstron om invandring inte mediernas fel
Nyhetsrapporteringen i allmänhet är fokuserad på problem, därför går det inte att säga att frågan om invandring inte alls mörkats som Jan Helin tidigare argumenterat för, det menar Jesper Strömbäck, professor i journalistik på Expressens kultursidor. Inlägget är en fortsättning på den debatt som blossat upp efter en SOM-undersökning som visade människors misstro mot medier gällande frågan invandring. Strömbäck menar vidare att debattörerna missat aspekter: "Forskning kring fientliga medier-effekter har bedrivits sedan mitten av 1980-talet, och vad denna forskning visar är att människor har en tendens att uppfatta mediernas innehåll som om det missgynnar den egna sidan eller positionen och gynnar den andra sidan i en debatt eller konflikt" skriver Strömbäck och menar att det är särskilt relevant i en debatt präglad av så mycket känslor. Den enda metod som kan ge svar på om huruvida svenska medier mörkat i invandringsfrågan är genom systematiska innehållsanalyser, inte anekdotiska exempel och enkätundersökningar. Strömbäck skriver slutligen att man måste vara försiktig med att slå fast att medierna mörkar då debatten i hög grad påverkas av politiska retorik och partsinlagor.

Verizon bekräftar köp av Yahoo

Det har spekulerats i månader men nu bekräftar Verizon sitt förvärv av Yahoo. I samband med förvärvet kommer Yahoo och Verizon-ägda AOL att gå ihop till företaget Oath. Det nya varumärket kommer att innehålla bland annat Huffington Post, Yahoo Sports, Tumblr och Build Studios. "Nu när affären är påskriven ser vi framemot att bli det bästa företaget för konsumentmedia och få våra samarbeten inom annonsering, natives och redaktionellt material att fungera så bra som möjligt", säger Tim Armstron som väntas ta över bolaget.

NYT använder maskininlärning från Google för moderering av kommentarsfält
De olika techlösningarna för att få bukt med kommentarsfält fylld av hatiska kommentarer har varit många, färre har lyckats. Nu inleder New York Times ett samarbete med Alphabet, Googles moderbolag, och ett verktyg utvecklat i Alphabets startup-inkubator Jigsaw. Verktyget heter Perspective och ska genom algoritmer och maskininlärning möjliggöra för att NYT kan tillåta kommentarer på fler artiklar. I dagsläget tillåter man kommentarer på 10 procent av sitt material men hoppas i framtiden kunna öka den siffran till 80.

The Guardian byter format
Brittiska the Guardian överger Berliner-formatet och övergår till tabloidformat för sin papperstidning, det rapporterar The Drum. Guardian har under de senaste åren dragits med tunga förluster och försöker nu minska sina omkostnader i så stor utsträckning som möjligt. En del i den tajtare kostymen innebär att man i framtiden outsourcar trycket av tidningen till Trinity Mirror, därav övergången till tabloid.

Ubers vd tar time out
Ubers vd, Travis Kalanick, tar en time out från sin tjänst, det rapporterar Techcrunch. Kalanicks mor omkom tragiskt i en båtolycka för drygt tre veckor sedan och Kalanick uppger att han behöver tid för både sorg och eftertanke. När han återvänder till företaget är det tänkt att han ska få en mindre roll än tidigare. Dock kommer han behöva ta tag i den utredning om sexuella trakasserier och ledarskap som pågår kring företaget. Så sent som idag valde den styrelsemedlem som under ett möte om sexism ansåg att "kvinnor helt enkelt pratar för mycket", att avgå.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev