Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Strömblad vill sluta som Sverige-vd

Publicerad: 25 februari 2009, 15:39

Gunnar Strömblad har begärt att få sluta som vd för Schibsted Sverige. Frågan behandlas av koncernstyrelsen i Oslo i dag, torsdag. Han sitter kvar som ordförande för Aftonbladet och Svenskan samt i Schibsteds koncernledning.


Ämnen i artikeln:

Gunnar StrömbladSchibsted

Gunnar Strömblad vill sluta som Sverige-vd – men det är tveksamt om Schibsted släpper honom.

I mars fyller Gunnar Strömblad 58 och har två år kvar till Schibsteds lägsta pensionsålder. Men han vill, enligt samstämmiga källor, lämna det operativa ansvaret för Schibsted Sverige redan nu.
Schibsted står inför stora förändringar i Sverige. Strategin kan sammanfattas i fyra ord: renodla och samarbeta, skala ner och spara.

Metronome är på väg att säljas, Svenskan ska bantas, Aftonbladets utökade sparplan väntas i morgon, koncernen ska flytta ihop i nya lokaler och samordna sina resurser. Det är ett tungt lass som ska dras under de närmaste tre åren och någon skjuts av konjunkturen är inte att vänta.
Gunnar Strömblad står mycket högt i kurs hos Schibsteds koncernledning. Han är symbolen för Schibsteds framgångar i Sverige, vilket ett axplock ur hans cv visar:
Civilekonom från Handels som kom in som ekonomi­chef på ett konkursmässigt Aftonbladet 1987, blev vd 1991 och vände företaget till vinst. År 1996 köpte Schibsted tidningen, passerade Expressen i upplaga och gjorde goda vinster.

År 1998 köpte Schibsted likaledes konkursmässiga Svenska Dagbladet och gjorde året därpå Gunnar Strömblad till vd. Han lyckades med en hårsmån rädda tidningen undan nedläggning efter it-krisen och redovisade sedan vinst med presstödets hjälp.

År 2006 fick Gunnar Strömblad ta över hela Schibsteds verksamhet i Sverige. Innan dess hade han som ordförande ryckt upp den nedgångna nyhetsbyrån TT. Som Sverigechef rensade han ut ledningens fiffel i Metronome och skapade en ny allians med Metro.

Gunnar Strömblad har bevisat att han är stark i motgång och en mästare på att hålla kostnadsbudgetar. Därför är det inte självklart att Schibsteds styrelse så lätt släpper honom. De norska ägarna vill ha honom kvar som ordförande i de svenska dotterbolagen. Och hans verkliga maktbas är stolen i koncernledningen i Oslo, dit han sägs vara hjärtligt trött på att pendla varje vecka.

Som efterträdare finns två interna huvudkandidater, eftersom extern rekrytering skulle ses som en dålig signal i spartider: Aftonbladets koncernchef Carl Gyllfors och Svenskans vd Raoul Grünthal, som handplockades av Gunnar Strömblad från TT till vd-jobbet på Svenskan.
Resumé har utan framgång sökt Gunnar Strömblad och Schibsteds koncernchef Kjell Aamot.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Gunnar StrömbladSchibsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.