Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Studie: Barn till lågutbildade äger oftare egen tv

Publicerad: 8 december 2015, 07:01

Genrebild.

Foto: Colourbox.

Föräldrars utbildningsnivå har stor betydelse för barnens medievanor, Facebook skrotar appar och Olle Lidbom går till DI Digital. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Sophia BendzOlle LidbomFacebook

Studie: Barn till lågutbildade äger oftare egen tv
I dag släpper Statens Medieråd rapporten "Ungar & medier 2015: demografi" som undersöker hur barns medievanor ser ut i olika befolkningsgrupper. Den visar bland annat att den bakgrundsvariabel som – oavsett åldersgrupp – mest påverkar innehavet av en tv-apparat är utbildningsnivå: barn till lågutbildade äger oftare en egen tv, i samtliga åldersgrupper. De tittar också betydligt mer på tv. Det är också vanligare att barnen har en egen tv i mindre kommuner än i storstäder.
– Lite förenklat kan man säga att familjens ekonomi är den faktor som mest påverkar om barnen över huvud taget använder ett medium. Om du inte har en mobil, är det svårt att använda en. Hur man använder medier är istället huvudsakligen relaterat till föräldrarnas utbildning: barn till lågutbildade använder medier längre tid än andra, säger Ulf Dalquist, forskningsansvarig vid Statens medieråd, i en kommentar.

Förhållandet gäller inte bara tv utan alla typer av apparater – bortsett från datorer och surfplattor i åldersgruppen 13–16, där det är aningen vanligare att barn till högutbildade äger sådana.

Undersökningen visar att skillnaderna mellan utbildningsgrupperna minskar i takt med att barnen blir äldre. Några andra fynd i undersökningen:
# Barn i höginkomstfamiljer äger, med få undantag, mer av alla apparater än barn i låginkomstfamiljer.
# Både högutbildade och höginkomsttagare anser att barnen spelar för mycket spel och ser för mycket på filmer och tv-program, trots att deras barn både spelar och tittar mindre än andra barn.

Undersökningen baseras på data från Statistiska centralbyrån (SCB). Datainsamlingen pågick mellan den 2 september och den 17 november 2014.

Facebook skrotar appar
Apparna Slingshot, Riff och Rooms plockas nu bort från app-butikerna. Detta i samband med att Facebook skrotar sin kreativa enhet Creative Labs för gott. Orsaken är att deras arbete med att skapa nya tjänster inte har varit tillräckligt framgångsrik. Bland annat ligger de bakom Snapchat-utmanaren Slingshot som har floppat, skriver CNet.

Sophia Bendz nya investering
Spotifys tidigare varumärkesdirektör Sophia Bendz gör karriär som styrelseproffs och affärsängel. Nu går hon in med riskkapital i de förra kollegorna Ricardo Vice Santos och Andreas Blixt nya walkie talkie-app Roger, skriver Breakit. Appen gör att användarna kan skicka ljud till vem som helst – oavsett om denne har appen eller ej.

Olle Lidbom till DI Digital

Medieanalytikern Olle "Vassa Eggen" Lidbom, som också är tf. kommunikationschef på Norstedts, börjar blogga hos DI Digital.
– Jag ser fram emot att skriva om tekniska framsteg som ställer gamla sanningar på ända. Kultursektorn är underbevakad när det gäller teknikperspektivet, säger han till sajten.
Olle Lidbom har tidigare varit analytiker i Resumé.

Ilska mot SVT Play
Igår kväll vid 22-tiden hade SVT fortfarande inte lagt ut det senaste avsnittet av "Homeland" på SVT Play. Det fick många tittare att reagera med ilska, skriver Nöjesbladet. SVT gick sedan ut och förklarade:
"Hej, vi förstår att ni är besvikna. Vi fick tekniska problem med senaste avsnittet men det ska komma ut inom kort. Ledsen för detta".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.