Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Studie: Ju mer Facebook desto mer olycklig

Publicerad: 15 augusti 2013, 07:53

En amerikansk studie vid Universitet i Michigan visar att ju mer tid vi spenderar att sitta framför Facebook desto olyckligare blir vi. Studien omfattar studenter. Det finns dock ljuspunkter i studien.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Facebook-undersökningen publiceras i nästa nummer av den vetenskapliga tidskriften PLOS.

Upplägget med studien har gått ut på att forskarna har sms:at utvalda studenter med jämna mellanrum under två veckor.

Deltagarna har fått svara på frågor som hur de mådde, om de var oroliga och ensamma, hur mycket de har använt Facebook och i hur stor grad de har umgåtts med familj och vänner, enligt Aftonbladet, som refererar till AP.

Resultatet var entydigt – ju mer tid framför Facebook desto större sannolikhet för att man känner sig olycklig:

– På ytan erbjuder Facebook en ovärderlig resurs för att tillfredsställa grundläggande mänskliga behov för sociala interaktioner. Men i stället för att öka välmående har vi upptäckt att Facebook ger motsatt resultat, att välbefinnandet undergrävs, säger Ethan Kross, socialpsykolog och författare bakom studien till AP.

Facebook-studien omfattar 82 studenter med en genomsnittlig ålder på 19 år.

Det finns dock en ljuspunkt i studien. Så fort testpersonerna umgåtts med verkligas vänner ökar nivån av tillfredsställelse:

– Det här ett resultat av avgörande betydelse eftersom det berör hjärtat av den inverkan som sociala nätverk kan ha på människors liv, säger John Jonides, kognitiv hjärnforskare vid Michigan-u till AP.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.