Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Studie: Människor som läser nyheter blir mer islamofobiska

Publicerad: 4 april 2017, 13:06

Foto: Mostphotos

Enligt en Nya Zeeländsk studie tenderar människor som storkonsumerar nyheter att vara med islamofobiska än andra, det rapporterar Independent.


Studien, utförd av New Zealand Attitudes and Values study, visar att nya zeeländare över hela politiska spektrat som konsumerar en stor mängd nyheter känner ökad ilska och hyser mindre varma känslor mot den muslimska tron.

Forskarna tror att anledningen bakom attitydförändringarna är hur muslimer porträtteras i medier.

– Vi kan se att de ökade fördomarna mot muslimerna håller över hela det politiska spektrat, och att det gäller specifikt för gruppen muslimer. Det indikerar att det är den allmänna bilden av muslimer i nyhetsmedier som påverkar bilden, snarare än partiskhet bland medierna. Media tenderar att publicera våldsamma historier för att våld säljer, berättar John Shaver, en av forskarna bakom studien.

Forskarna menar att fenomenet kan få allvarliga konsekvenser.

– Trots att det är svårt att göra den här representationen ogjord hoppas vi att media i framtiden kan presentera en mer rättvis bild av muslimer, säger Joseph Bulbulia, medförfattare till rapporten.

Studien baserar sig på svar från 16 584 nya zeeländare och publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.