måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Studie: Produktfokus lönar sig i nativeartiklar

Publicerad: 12 juni 2018, 10:16

Tvärtemot tidigare rön presterar nativeartiklar med produkt- och varumärkesfokus bättre än de med mer generellt innehåll, det menar Lotta Tjulin Thörnqvist, kommersiell chef på Schibsted Brand Studio.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSvenska DagbladetNative

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Det senaste året har Schibsted Brand Studio i samarbete med Inizio och Handelshögskolans Erik Modig genomfört världens största studie av nativeannonser och dess effekter på varumärken. I undersökningen har Schibsted undersökt effekterna för 16 olika varumärken som använt fyra olika artikeltyper. Totalt 400 000 läsare har läst nativeartiklarna och undersökningen har använt sig av 20 000 respondenter.

De fyra artikeltyper som använts är informativa eller emotionella samt med produkt- eller kategorifokus.

Enligt Lotta Tjulin Thörnqvist, kommersiell chef på Schibsted Brand Studio, var det faktum att produkt- och varumärkesfokuserade nativeartiklar gav högst brand lift det som förvånade mest. Och något som går stick i stäv med vad man tidigare trott.

– Däremot betyder inte det att det är den typen av artiklar som flest läsare vill läsa vilket är viktigt att ha i åtanke. Det finns fler faktorer som spelar in, till exempel hur man tajmar sitt budskap i tid eller hur den matchar kontexten på den sajt man syns på. Eftersom vi har analyserat artiklar som gått i nyhetskontext så såg vi bland annat att artiklar som hade något nytt att berätta fick väldigt fina resultat när de skrevs med produktfokus både sett till varumärkespreferens, nyfikenhet och köpintention, säger Lotta Tjulin Thörnqvist.

Bäst effekt fick nativeartiklar som vävde samman produkten med en känsla eller skapar en story kring en händelse eller person. Schibsted Brand Studios använder sig av en modell skapad av New York Times, den så kallade TRUTH-modellen. Modellen bygger på att en nativeartikel ska vara informativ och tajmade (timely/teaching), återge information från betrodda källor, sticka ut/skapa nyhetsvärde, väcka nyfikenhet och presentera case från verkliga händelser och riktiga människor..

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev