Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Studio Ett fälls för fråga om "judarnas ansvar"

Publicerad: 28 september 2015, 13:10

Förra Ekot-chefen Anne Lagercrantz ursäkt efter den olämpliga frågan.

Studio Etts programledare frågande Israels ambassadör i fall "judarna själva har något ansvar" för den ökande antisemitismen. Fel, slår Granskningsnämnden fast.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenStudio EttSveriges Radio

Resumé har tidigare rapporterat om den olämpliga frågan som fick Sveriges Radio att gå ut med en offentlig ursäkt. Den löd "Har judarna själva något ansvar för den växande antisemitismen som vi nu ser?". Ekots dåvarande chef Anne Lagercrantz skrev på redaktionsbloggen att:

"Vi ber oförblommerat om ursäkt för frågan. Den leder tanken fel och skuldbelägger både individer och en utsatt grupp. Det judiska samhället har drabbats av fruktansvärd terror och har all vår sympati och allt vårt deltagande. Vi framförde redaktionens ursäkt i slutet av Studio Etts sändning".

Sveriges Radio tog också det ovanliga beslutet att klippa bort sekvensen i den inslag som publicerades på webben.

Nu fäller Granskningsnämnden för radio och tv Studio Ett, rapporterar Medievärlden.

"Även om syftet med frågan var att få ambassadörens syn på om konflikten i Mellanöstern bidragit till en ökad antisemitism så var formuleringen enligt nämnden uppenbart kränkande. Inslaget stred därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft" skriver de i sitt beslut.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.