Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Styrelsen backar upp Norra Skånes chefredaktör

Publicerad: 12 maj 2014, 11:37

Resumé har i omgångar rapporterat om krisen på Norra Skåne efter att nyhetschefen hoppat av i protest och den grävande reportern Berit Önell omplacerats. 60-talet journalister skrev på en protestlista, men nu har Skånska Dagbladets styrelse beslutat sig för att ställa sig bakom chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk.


Ämnen i artikeln:

Norra SkåneAnders Kauranen

– Styrelsen uttalade sitt fulla förtroende för Mimmi Karlsson-Bernfalk, säger Lars Joel Eriksson, vd för Skånska Dagbladet.

Styrelsens två fackliga representanter – Unionen och SJF – deltog dock inte i dagens beslut, enligt Kvällsposten.

Journalistklubbarna  på Norra Skåne och Skånska Dagbladet har försökt att bli av med Norra  Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk.

Bakgrunden  är att den numera avhoppade nyhetschefen Anders Kauranen, och dess  grävande reporter Berit Önell, har ifrågasatt tidningens granskning av  kommunens fastighetsaffärer.

– Hon kan inte vara kvar som utgivare  efter den förtroendekris som uppstått, sade Torbjörn Wester,  tillförordnad ordförande för journalistklubben på Norra Skåne till  tidningen Medievärlden.

Berit Önell har ocks omplacerats, vilket har  väckt skarpa reaktioner hos både Journalistförbundet men också på ledar-  och kultursidor i svensk dagspress.

Mimmi Karlsson-Bernfalk har  förnekat att det har handlat om påtryckningar, men har medgett att hon  har fått synpunkter från lokala politiker på hur Norra Skåne har bevakat  kommunen.

P1-programmet Medierna har dock sänt en bandinspelning där  Mimmi Karlsson-Bernfalk medger att Berit Önell har omplacerats efter  påtryckningar från Hässleholms politiker.

Lars Joel Eriksson anser  att tidningen har publicerat vissa artiklar som har innehållit sakfel.   Han anser inte att Berit Önell har omplacerats, enligt Kvällsposten.

Skånska Dagbladets styrelse har fattat beslut om att tillsätta en konsult som ska hantera situationen.

Man ska också förstärka redaktionsledningen, enligt Kvällsposten.

Andelsägarna  i Skånska Dagbladet samlat efter bolagsstämman idag och kan då riva upp  beslutet att behålla Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Norra SkåneAnders Kauranen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.