Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Sundström: Ager-Hanssen låg bakom drevet mot mig och Swedbank

Publicerad: 19 maj 2017, 05:47

Anders Sundström.

Foto: Wikimedia Commons

Swedbanks förre ordförande tar bladet från munnen, Sven Å Christiansson kritiserar medierna och Trump petar sin pressekreterare. Det är nåra av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MetroChristen Ager-HanssenSwedbankMats Qviberg

Sundström: Ager-Hanssen låg bakom drevet mot mig och Swedbank
För ett drygt år sedan skakades Swedbank av en skandal som slutade med att vd:n Michael Wolf tvingades gå. Sedermera lämnade även styrelseordföranden Anders Sundström. Upprinnelsen var två toppchefers privata fastighetsaffärer som avslöjades av Dagens Industri.

Nu tar Anders Sundström bladet från munnen om skandalen. Han hävdar att det i själva verket var Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen, numera styrelseordförande i Metro, som var upphovsmännen till drevet mot banken och honom personligen.
– Jag blev uppringd av Christen Ager-Hanssen som berättade att han kände till ett antal medarbetade på Swedbank som tillsammans med en utomstående köpt fastigheter. Han skulle se till att det blev allmänt känt och jag skulle komma till skada, berättar Sundström för Expressen.

Expressen: Sa han skada?
– Jag upplevde ett hot. Det var obehagligt.

Bakgrunden till ilskan var att Anders Sundström hade rekommenderat en chef inom KF (där han själv var ordförande) till ett toppjobb på Bilia. Men Qviberg och Ager-Hansson upptäckte "kraftiga betänkligheter" som inte kommit fram och bestämde sig då för att för att göra en större utredning. Att det skulle ha förekommit några hot förnekar Christen Ager-Hanssen:
– Han överdramatiserar varje litet ord. Jag sa bara att det kanske är bra om du gör en genomgång av de här affärerna i banken. Och jag sa att han kunde få ta del av hela mitt material. Det ville han inte, säger han till Expressen.

Utpekad kritiserar mediernas granskning av Fallet Kevin
SVT och Dagens Nyheter har avslöjat flera problematiska omständigheter i fallet kring mordet av 4-årige Kevin i Arvika år 1998. En av de som utpekats som ansvarig för felaktigheterna är professorn och barnpsykologen Sven Å Christiansson. I en artikel på DN Debatt går han nu, tillsammans med Göran Lambertz, till storms mot mediernas granskning.

"Det är ett stort problem i Sverige i dag att medier i allt större utsträckning granskar rättsärenden på ett hårdvinklat sätt med den tydliga inriktningen att försöka komma åt vissa personer i rättsväsendet och där sakfrågorna lämnas därhän" skriver han bland annat.

DN:s redaktionschef Caspar Optiz slår bort kritiken från Sven Å Christiansson i den egna tidningen.
– Ingenting av det vi gjort är hårdvinklat, säger han.

Varnar för mångfaldskritiken mot SVT
De senaste dagarna har SVT fått kritik för sitt mångfaldsarbete. Detta sedan journalisten Alexandra Pascalidou inte fått jobb som programledare för kanalens nya morgonsatsning.
"För Pascalidou innebär utspelen i media det inget annat än att hon beblandar egennytta med ideologi. Men en mer långtgående och destruktiv konsekvens av hennes cyniska spel med etnisk härkomst är att SVT riskerar att bli än mer fixerat vid sina anställdas härkomst" skriver GP:s Adam Cwejman i en ledare.

Erik Helmerson: Rätt av SD att kritisera TV4
Igår meddelande Sverigedemokraterna att de bojkottar TV4 tills vidare efter att en timanställd sportjournalist gjort utfall mot partiet på Twitter. Nu får de stöd av DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Han gör samtidigt en parallell till ett annat nyligt fall:

"Jag tycker att frågorna som ställdes till kanalen är ytterst relevanta. Det har jag även tyckt förut, till exempel när författaren Katerina Janouch var i hetluften för kontroversiella uttalanden om Sverige i tjeckisk tv (...) "Men det är ju inte samma sak", kommer det nu att invändas. Nej, det är aldrig exakt samma sak. Men den stora skillnaden är förmodligen att man tycker att det är mer befogat att trycka dit den som inte tycker som en själv" skriver han i sin krönika.

Trump ger Spicer en mindre roll
Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer blev en världssnackis redan under sin första presskonferens, då han hävdade att Trumps installationstal hade störst publik någonsin. Han har också blivit imiterad av Saturday Night Live till mångas förtjusning. Men framöver kan hans roll komma att krympa, skriver Politico. Spicers dagliga pressträffar drar höga tittarsiffror men ska vara ett irritationsmoment för Trump som väntas frånta pressekreteraren ansvaret för dem efter sin kommande utlandsresa.

Spotifys förluster växer
Trots att Spotifys omsättning har växt till knappt tre miljarder kronor fortsätter bolaget att blöda pengar. Enligt sajten The Information steg Spotifys rörelseförlust till mellan 300 och 400 miljoner euro från 184 miljoner euro 2015. De officiella siffrorna har inte släppts, men om uppgifterna stämmer ger det ytterligare vatten på kvarnen för de som hävdar att Spotifys affärsmodell inte är hållbar.
"Jag älskar Spotify, det har jag alltid gjort. Men bruttomarginalen är nu nere på 14 procent (19 procent för två år sedan). Det är helt enkelt inte ett företag", skriver investeraren David PakmanTwitter.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.