Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Superkommunikatörer, sviktande kärlek till fotboll och vem på DI ska Fredric Karén värva?

Publicerad: 19 maj 2017, 14:03

Resumés arrangemang, riggade fotbollsmatcher och prestigevärvningar i mediebranschen. Det är några av ämnena i veckans krönika av chefredaktör Johan Såthe.


Resumé korade i tisdags, för femte året i rad, Näringslivets 150 Superkommunikatörer. Det är en av våra största satsningar som vi jobbar med i flera månader. Allt kulminerar när vi traditionsenligt avslöjar vinnarna på en gala på Fotografiska i centrala Stockholm.

Nytt sedan ett par år tillbaka är att vi korar vinnare i flera klasser, för att på sätt kunna belöna och uppmärksamma flera exceptionella kommunikationsinsatser.

Stort tack till er alla som slitit hårt med att få allt att fungera så bra som det gjorde. Att få träffa så många intressanta och duktiga personer är verkligen en stor förmån. Tack till er alla som tog er tid att komma till Fotografiska. Jag var och är fortfarande lite starstruck.

Här hittar du alla vinnare.

Så här resonerarar årets stora vinnare, Antonia Ax:son Johnson.

Den här filmen ger en ganska bra bild av hur trevligt vi hade det på Fotografiska:

Till alla er som inte kom med på listan i år. Det kommer nya chanser. Lovar.

***
Här är innehållet i nya utgåvan av magasinet Resumé.

***

Jag älskar verkligen kreativa ettor. Här är en i absolut världsklass.

***

Alla ska tycka något om vad som händer på Metro. Jag passar den här veckan. Det kommer helt säkert nya kapitel där jag kan tycka något.

Resumé följde det klassiska journalistiska rådet "follow the money", och talade med ledande personer från mediebyråbranschen. Den övergripande frågan är om annonsörerna tänker rösta med fötterna och sluta annonsera i Metro. Så verkar det inte, än så länge. Läs mer här.

***

Expressen Kultur har nytt format där en panel debatterar aktuella frågor. Den här veckan talar man intressant om Metro, se debatten här.

***

Läser just nu: Per Schlingmanns nya deckare "I maktens öga", som utspelas i Almedalen. Vill läsa sen: Jonas Bonniers bok om helikopterrånet.

***

Aftonbladets Fredrik Virtanen hävdar att före detta SVT-medarbetaren Margit Silberstein inte kan anses som objektiv krönikör längre, eftersom hon arbetar för ekonomikanalen EFN, som finansieras av Handelsbanken.

Läs mer här.

Virtanen har en poäng. Samtidigt tror jag att det finns rätt många svåra bedömningar att göra om man använder det här synsättet fullt ut.

Fredrik Virtanen jobbade ju själv under en period för TV8, ägt av familjen Stenbeck, gjorde det honom till en otrovärdig krönikör i vänsterlutande Aftonbladet?
Jämförelsen haltar något. Och Virtanen har rätt i att det måste vara opolitiska kommentatorer i public service. Men jag är inte säker att på att Margit Silbersteins frilansande i EFN är ett vattentätt bevis på var hon står politiskt (Ja, Fredrik, hon skriver i DN också).

Fredrik Virtanen ställer frågan öppet till sin gamle chef Jan Helin i texten ovan. Det skulle vara intressant att få ta del av Helins svar.

***
Svenska Dagbladet Näringslivs två största profiler har på kort tid lämnat tidningen. Andreas Cervenka går till Dagens Industri och Carolina Neurath ska vara värd för SVT:s morgonsoffa. Att uppenbart duktiga personer efter en viss tid söker nya utmaningar är inget konstigt. Däremot måste det vara riktigt tufft för Svenska Dagbladet och ekonomidelen Näringsliv i synnerhet. Mycket av de senaste årens framgång och publicitet för Näringsliv kan ju tillskrivas just Cervenka och Neurath.

Det är nog ingen vågad gissning att chefredaktör Fredric Karén är på jakt efter ett par namnkunniga ersättare. Kanske från Dagens Industri?

Läs mer här och här.

***
Jag blir bara blödigare ju äldre jag blir. SVT:s och Dagens Nyheters granskning av Kevin-fallet gör mig helt knäckt.

Granskningen väcker starka känslor. Läs mer här.

***

Som modern marknadschef funkar det inte att "göra en Plura" och skriva utan att ta in omvärlden. Läs Resumés bloggare Jörgen Lindqvist.

***

Lite tyckande om Metro ändå: Det sägs ofta att Metro är Sveriges största dagstidning. Hur kommer det då sig att man rätt sällan ser någon läsa tidningen?

Den stora frågan är väl var Metro ska ta vägen i framtiden, affärsstrategiskt. Är papperstidningen på sista versen? Om ja, har Metro verkligen en tillräckligt stabil digital affär? Det borde Metros ägare prata om.

Läs mer här.

***

Torsdagens allsvenska match mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in efter att det framkommit att en spelare i AIK utsatts för ett påtryckningar om att underprestera. Det är en sorglig och ovärdig historia. Jag skulle vara orolig om jag hade köpt rättigheterna till att sända svensk fotboll i tv för hundratals miljoner kronor. Jag älskar fotboll och ser många matcher, både live och på tv. Men blir det för mycket bråk och snack om uppgjorda matcher kommer jag att hitta på andra saker att lägga min tid och mina pengar på. Att jag noga väljer vilka allsvenska matcher jag tar med mina döttrar på är egentligen rätt knäppt. Alla borde alltid kunna gå på alla matcher. Svensk fotboll är populär nu, men att ta publikens kärlek för given kan vara ett misstag. Det är absolut en fnurra på tråden just nu.

***
Ett säkert vårtecken är att mediekonferenserna står som spön i backen. I veckan var det dags för mediebyråbranschens dagar Stockholm Media Week.

Läs mer här.

***
Jag tror att Svenskans Fredric Karén försöker värva Anders Hägerstrand från Dagens Industri.

***
Ser fram emot: First Aid Kit på söndag kväll.

***
Helgens läsning på Resumé: I veckans #helgintervjun möter du superkommunikatören Linnéa Claeson, handbollsproffset som hänger ut snuskiga män på nätet. Journalisten Eric Schüldt berättar om sin karriär i #karriärsöndag.

***
Trevlig helg!

Johan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.