onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svag tilltro till programmatic i Storbritannien

Publicerad: 2 januari 2018, 08:06

En femtedel av de brittiska varumärkena kommer att dra ned på sin programaticannonsering under 2018. Nära hälften av varumärkena uppger också att de tappat tilltron till programmaticannonsering på grund av uppblåsta siffror.

Ämnen i artikeln:

Programmatic

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Performance marketing-byrån QueryQlick har i en enkät till brittiska marknadschefer på bolag med över 100 miljoner pund i omsättning ställt frågor kring deras inställning till programmaticannonsering. Anledningen är att annonseringsformen under det senaste året fått mycket kritik på grund av uppblåsta siffror och annonser som endast visas för botar.

I enkäten uppger 40 procent av cheferna att de tror att deras annonser i huvudsak setts av botar medan endast sju procent trodde att annonsvisningarna i 80 procent av fallen gick till människor.

Marknadscheferna uppger även att de kommer att dra ned sin programmaticannoseringsbudget med 46 procent. Många påpekar bristerna på alternativa DSP:er och i transparensen för vart pengarna i programatickedjan försvinner.

– Trots att programmaticannonsering just nu ökar är tekniken fortfarande vidöppen för missbruk. Studier har visat att den globala kostnaden för digital adfraud är så hög som 31 miljarder pund. Det innebär att adfraud inte bara är mer kostsamt än alla typer av cybercrime utan även förfalskade varor och kreditkortsförfalskning, säger QueryQlicks vd Chris Liversidge om rapporten.

I november avslöjade Adform vad som misstänks vara världens största botnätverk, Hythbot, och som antogs stå för 1,5 miljarder sidvisningar på över 1 miljoner domäner.

Enligt Chris Liversidge är det främst publicister som för kampen mot adfraud.

– De har ett ansvar att utbilda både varumärken och byråer i programaticannonsering och säkerställa transparensen. Varumärken har dock ett ansvar att skydda sig själva också. De borde säkerställa att deras mediebyråer är oberoende från köpplattformarna så att de kan redovisa så transparenta siffror som möjligt, fortsätter han.

Osäker på hur programmaticannonsering fungerar? Läs Resumé Insikts stora guide här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev