söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svaga resultat för Schibsted-tidningarna

Publicerad: 12 maj 2017, 05:42

Foto: Björn Elgstrand

Schibsteds resultat, SVT-profil säger upp sig i protest och Mittmedia uppges ha hotat fackliga representanter, det och mer i dagens morgonsvetp.

Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetMittmediaSchibstedAppleMediaMedier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Lägre vinst än väntat för Schibsted
Mediekoncernen Schibsteds svenska verksamhet rapporterar ett ebitda-resultat på 220 miljoner kronor under Q1, förra året låg vinsten för Q1 på 212 miljoner kronor. Nettoomsättningen blev högre än vissa marknadsanalytiker förutspått och landade på 1 246 miljoner kronor mot fjolårets 1 228 miljoner. Schibsted håller fram låneverksamheten Lendo.se som ökade sina intäkter med 35 procent under föregående år.

– Tillväxten online fortsätter och särskilt Schibsted Growth med Lendo i spetsen utvecklas starkt. Mediehusen påverkas av en tuff start på annonssidan, även om det vänder uppåt i slutet av kvartalet. Blocket visar fortsatt tillväxt, men resultatet tyngs av stora marknadsinvesteringar under kvartalet, säger Raoul Grünthal, Schibsteds Sverigechef.

Svenska Dagbladet, som ägs av Schibsted, rapporterar en vinst på 11 miljoner kronor. Resultatet för 2016 års Q1 var något starkare än 2017, något Svenska Dagbladet menar beror på minskade digitala annonsintäkter. De totala onlineintäkterna minskade från 43 till 40 miljoner kronor och printintäkterna minskade enligt prognos med 10 procent. De totala intäkterna föll med 4 procent. I jämförelse med förra året har dock Svenska Dagbladet ökat sina digitala prenumeranter med 74 procent till 44.000.

– Med tanke på utmaningarna på annonsmarknaden är detta ett acceptabelt resultat. Vi har haft flera strategiskt viktiga framgångar, som exempelvis våra ökade upplageintäkter för papperstidningen och vår digitala prenumerationsaffär. Det är mycket glädjande, säger SvD:s vd Gunilla Asker i en kommentar.

För Aftonbladet minskar både resultat och omsättning. Resultat efter ebitda landar på 31 miljoner kronor mot förra årets 44, omsättningen minskade även den från 462 till 436 miljoner.

– Resultatet påverkas av det strukturella tappet i print och en svag utveckling på annonssidan i början av året. Tillväxten är fortsatt stark i vår digitala prenumerationsaffär där intäkterna ökar med 25 procent. Vi ser även en betydande tillväxt i annonsintäkterna för TV, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén i en kommentar.

Marianne Rundström säger upp sig från SVT i protest
SVT-profilen Marianne Rundström har jobbat på kanalen i snart 22 år. Men efter sommaren blir det ingen fortsättning, det rapporterar Expressen. Gomorron Sverige-programledaren lämnade nämligen in sin avskedsansökan efter gårdagens sändning. Anledningen är att hon anser att SVT inte uppskattar den kunskap och erfarenhet som finns i bolaget när man väljer att satsa ungt.

– Målgruppen för det nya morgonprogrammet är 20-39 år och jag förstår verkligen att programmet behöver förnyas och att jag inte ska vara kvar där. Men jag tycker att det bästa är att man blandar olika åldrar och erfarenheter och då det inte känns som att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT väljer jag att säga upp mig, berättar Marianne Rundström för Expressen.

Enligt Rundström togs beskedet emot med förvåning, något Riksnyheternas chef Ulf Johansson bekräftar. Hon har tidigare programlett bland annat Agenda, valvakor och partiledardebatter.

Mittmedia ska ha hotat fackliga förtroendevalda
Mittmedia ska ha hotat fackliga representanter på Gävletidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Hoten ska ha bestått i avsked om facket valde att lämna in fler misstroendeförklaringar riktas mot chefer inom företaget, det rapporterar Journalisten. Mittmedias fackklubb har tidigare riktat missförtroendeförklaringar mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg med anledning av hur personalpolitiken sköts.

– Vi är förvånade och chockade över att få höra detta från arbetsgivaren. Jag trodde inte jag skulle behöva höra detta som fackligt förtroendevald av en arbetsgivare 2017, säger Johanna Hejdenberg, journalist på Arbetarbladet och vice ordförande i Mittmedias fackklubb.

Windows släpper iTunes-app

Windows och Apple har länge varit bittra konkurrenter. Men medan Apple sedan lanseringen av iPhone tagit kliv till att bli ett av världens högst värderade företag har Windows stått och stampat. Nu tvingas Windows till vad som kan ses som en prestigeförlust. Windows 10-användare ska från och med idag kunna hitta iTunes-appen i Microsofts butik. det rapporterar Techcrunch. Anledningen till att Microsoft valt att släppa in iTunes är för att det är en av de mest eftertraktade apparna.

Finsk meterolog kan bara skratta åt temperaturen

Att det varit svinkallt i maj gäller inte bara i Sverige. Under gårdagen, när finska MTV3:s Pekka Pouta presenterade temperaturerna för helgen, kunde han inte göra annat än att skratta åt eländet. Klippet har blivit viralt i Finland och Resumé kan inte göra annat än att hoppas att det ska sprida lite värme

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev