Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Svagt intresse för videonyheter på nätet – tillväxten drivs av publicister

Publicerad: 19 juli 2016, 14:25

Korta nyhetsinslag om stora händelser som attacken i Nice, eller mjuka nyheter som Pokémon Go, med undertexter, i sociala medier – fungerar toppenbra.

2,5 procent. Så stor del av nyhetskonsumtionen lägger folk på videoinslag. Trots det satsar publicister extremt mycket på mediet.


Ämnen i artikeln:

JournalistenBBCReuters

Intresset för att konsumera nyheter via video på nätet är svagt. Det skriver Journalisten som tagit del av en studie genomförd av Reuters Institute. Den visar exempelvis att tre av fyra enstaka gånger, eller aldrig, tittar på nyhetsinslag på nätet samt att nyhetskonsumenterna endast lägger 2,5 procent av sin tid på videoinslag.

Skälen till att folk lägger så lite tid på videoinslagen är flera, men i huvudsak beror det på att det går snabbare att läsa artiklar, vilket drygt 40 procent av de tillfrågade har uppgett. Var tredje menar att reklamen är störande. Var femte att klippen tar för lång tid att ladda, och lika stor andel nämner att man hellre ser video på en större skärm samt att inslagen inte tillför något till artiklarna.

Enligt undersökningens författare visar studien att den stora tillväxten av videoinslag i nyhetsrapporteringarna på nätet drivs av publicister – snarare än av folkets efterfrågan.

När folk ser nyhetsinslag på webben så gör de det helst via datorn. Var femte ser inslagen i mobilen och bara var tionde i surfplattan. Människor under 35 skiljer sig dock, då de ser inslagen i mobilen oftare. Nyhetskonsumtionen drivs också allt längre från traditionella sajter till sociala medier, eftersom yngre insuper allt mer videoinslag direkt i just sociala medier, konstaterar Reuters studie.

Vid stora händelser är videoinslag däremot uppskattat. Vid attacken i Paris ökade konsumtionen av video på BBC från 10 till 22 procent.

Videoinslag som tycks fungera väl är de som är högst en minut långa och fungerar utan ljud, det vill säga med undertexter. "Mjuka" nyheter med starkt emotionellt innehåll är starkaste kortet.

Reuters studie Digital News Report har genomförts i 26 länder

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

JournalistenBBCReuters

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.