lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Svårt att förstå sig på nyhetsindustrin”

Publicerad: 26 mars 2014, 14:05

Erik Korsås med landets mest kända råtta

Foto: Justus Bengtsson-Korsås

Erik Korsås, som vann Stora Journalistpriset 2001, är förbluffad över spridningen av nyheten om jätteråttan i hans kök i Solna. – Det är svårt att förstå sig på nyhetsindustrin, säger han till Resumé.


MH

Magnus Helander


Artiklarna om den stora råttan som gnagde sig in i Erik Korsås kök i Solna toppade delningsstatistiken i går i svenska medier. TT:s rubrik löd "Råttan från helvetet besökte Solna" och Aftonbladet slog till med att kalla jättegnagaren för "Råttzilla".

–     Det här blir det mest lästa i Sverige, samtidigt som Europa och världen har enorma problem. Situationen på Krim och en sådan tragisk händelse som det försvunna flygplanet hamnar plötsligt i skuggan av en råtta. Man kan undra hur en sådan sak kan bli så intressant, säger Erik Korsås.

Händelsen med råttan inträffade för en månad sedan.

Det var Erik Korsås son som tog några bilder och som först tänkte tipsa Lilla Aktuellt.

–     Vi pratade om det, han och jag, och jag visste inte om det var rätt ställe. Eftersom vi bor i hyresrätt skickade han i stället tipset till Hyresgästföreningen som skrev om det i Hem & Hyra. Det kändes mer relevant.

I går exploderade storyn, som Erik Korsås egentligen inte vill kalla nyhet, i landets stora medier.

Erik Korsås och hans fru blev nedringa av journalister, och enligt Erik Korsås var det bara två reportrar som verkligen var noga med att kolla att storyn var sann.

–     Det är ju anmärkningsvärt med tanke på att det florerar så mycket fejkade nyheter nuförtiden.

–    Det stora problemet för journalistiken i dag är att det görs alldeles för få gallringar av nyheter. Man kan skriva i stort sett vad som helst på webben och det går så snabbt. När det bara fanns papperstidning var det en ordentlig gallring av nyheter. Jag kan exempelvis tycka att TT, som ger ett seriöst intryck, skriver "Råttan från helvetet".

Erik Korsås vann Stora Journalistpriset 2001, tillsammans med Aftonbladets Richard Aschberg, för granskningen av sexhandeln på nätet. Numera jobbar Korsås med en dokumentär om samerna och hur illa de behandlats av svenska myndigheter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev