Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Svårt att se vilken roll Adaktusson ska ha i EU"

Publicerad: 28 maj 2014, 07:45

Dan Josefsson har tidigare gått till frontalangrepp mot Lars Adaktusson och ifrågasätter nu KD-kandidatens roll i Europaparlamentet. Han undrar bland annat vilken hatt som Adaktusson ska ha på sig – politikerns, journalistens eller pr-konsultens. KD-parlamentarikern ställer sig frågande till angreppen.


Ämnen i artikeln:

Lars AdaktussonAgendaEuropaparlamentetDan Josefsson

- Det var väl ganska väntat att han skulle komma in med att han stod  överst på listan. Om han hade stått längre ned på listan hade jag inte  ens brytt mig om att skriva Aftonbladet-artikeln, säger Dan Josefsson.

Hans  artikel i Aftonbladet hade rubriken "Bluff på agendan" och skulle visa  att Lars Adaktusson har motverkat granskande journalistik under mer än  ett decennium.

Lars Adaktusson svarade med att ge Dan Josefsson en undervisning i förtalsfrågor.

-  Det är häpnadsväckande att mannen går och skramlar om lagbrott. Det här  en politik som man slutade med på 50- och 60-talet. Det här handlar  självklart inte om något förtal, utan vi talar om en person som har ett  politiskt uppdrag och han framställer det hela som ett omotiverat  påhopp, säger Dan Josefsson.

Han är fundersam över vilken roll Lars  Adaktusson egentligen ska spela i EU – den "grävande" journalisten,  politikern eller rentav pr-konsulten - Lars Adaktusson tillbringade  exempelvis ett halvår på Kreab.

Hur ser du på att Lars Adaktusson gav  svaret att han inte ville ge några intervjuer angående din kritik utan  skulle hänvisa till ett eget skriftligt svar?
- Det är ett extremt  ovanligt förhållningssätt för journalister. Hur skulle det exempelvis se  ut om Janne Josefsson inte svarade på frågor när han själv kräver  intervjuer av makthavare, säger Dan Josefsson.

Lars Adaktusson ställer sig frågande till kritiken om hans trovärdighet.
-Jag vet inte i vilken mån Josefson har arbetat med nyheter, själv har jag jobbat 20 år på SVT och åtta år på Ekoredaktionen. Hela tiden har utgångspunkten varit att nyhetsjournalistik ska vara
granskande och ansvarsutkrävande, säger Lars Adaktusson.

Han  menar också att om han som reporter eller programledare inte hade levt  upp till de redaktionella kraven hade han snabbt blivit bortplockad av  chefer och ansvariga utgivare.

Dan Josesson tycker ändå att Lars Adaktusson gång på gång har haft svårt att bestämma sig för vilken roll som han ska spela.

-  Han fick mycket högre lön när han gick från Agenda till TV8, men fick  inte med sig tittarna. Han tyckte också att han inte hade tillräckligt  med resurser till research på TV8 och då gick han ju ut med en  debattartikel om att public service-pengarna även måste gå till  kommersiella kanaler. Det är rätt magstarkt, säger han.

Han menar också att Lars Adaktusson fick en identitetskris efter att halvår på Kreab och gav sig tillbaka till journalistiken.

-  Han måste förbanna sig själv för att han lämnade Agenda och SVT, men  att gå tillbaka på det viset är en ganska ovanlig manöver, säger han.
En Lars Adaktusson med pr-hatten på sig kan få mest genomslagskraft i parlamentet, resonerar Dan Josefsson.
- Som pr-konsult kan du bli oerhört mycket mer intressant om du är en EU-parlamentariker jämfört med som journalist, säger han.

Dan  Josefsson tycker att det är anmärkningsvärt att Lars Adaktusson i  repliken på Aftonbladet-artikeln inte dementerade kritiken om att han är  kritisk mot homosexuella. Josefsson menar att den enkla förklaringen  till det är att det så många på SVT som vet att det verkligen förhåller  sig på det viset.

- Han använder ordet homokritisk. Jag skulle vilja att Adaktusson förklarade det ordet, säger Dan Josefsson.

Adaktusson kontrar:
-  Josefsson kör med omvänd bevisföring. Han anklagar mig utifrån lösa  rykten och kräver att jag ska bevisa min oskuld. Så går det till i  diktaturer, hos oss är det den som åtalar som ska bevisa att den  anklagade är skyldig, säger Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson menar  att han företräder ett parti som står för varje människas unika värde  oavsett sexuell läggning, kön och nationalitet eller religion.

-  Diskriminering i alla dess former är avskyvärd. I Europaparlamentet  hoppas jag få vara med och sätta tryck på länder som Ryssland och Uganda  där HBTQ-personer är utsatta för fruktansvärda övergrepp. Liksom Alf  Svensson kommer jag att rösta för åtgärder som motverkar diskriminering  av HBTQ-personer i EU, säger Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson menar  att Dan Josefssons angrepp säger mer om honom än han själv och uppger  att han har riskerat livet i Bosnien, rapporterat från överfulla  flyktingläger och svåra naturkatastrofer och bevakat människor i misär  på Västbanken och i Gaza.

-För mig handlar allt detta om  journalistiskt fotarbete och granskning av svåra förhållanden. Det är så  långt från pressmeddelanden och välputsade skor man kan komma, säger  Lars Adaktusson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.